Deficitul de vitamina D este o problemă des întâlnită. Cum depistezi dacă ești intolerant la gluten?

2024 vine cu schimbări în viața ta. Prima, poate fi chiar în materie de nutriție. Te interesezi din ce în ce mai mult ce poți face pentru a pătra un echilibru în organismul tău. O problemă de sănătate la nivel mondial o reprezintă deficitul de vitamina D. Un miliard de persoane din întreaga lume se confruntă cu o carență a vitaminei D în organism.

„Deficitul se descoperă în primul și în primul rând prin testare anuală sau la 6 luni. Este foarte important să ne facem teste; fie că acestea ne sunt recomandate sau nu de către medicii de familie acum după perioada Covid sunt din ce în ce mai recomandate comparativ cu perioada anterioară; fie că facem teste de laborator dar sunt un pic mai costisitoare. Acum avem și acces la teste rapide care se găsesc în farmacie. Totodată putem avea și simptome care ne sugerează că avem deficit de vitamina D, cum ar fi oboseală, slăbiciune, dureri musculare sau osoase, pentru că vitamina D este implicată în metabolismul calciului și al fosforului”, explică Oana Valah, nutriționist.

Care sunt simptomele?

Intoleranța la gluten este un subiect des dezbătut de medici în România. Dieta fără gluten este considerată de multe persoane o soluție pentru păstrarea sănătății și pentru a pierde în greutate, dar este și o soluție pentru a controla reacția alergică a corpului la gluten. Acum există și teste rapide pentru a depista intoleranța, pe care le poți face chiar la tine acasă.

„În primul rând, avem semne specifice care țin de tubul digestiv: dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, vărsături, greață și simptome generale, cum ar fi: inapetența, lipsa poftei de mâncare, durerea de cap, vărsăturile slăbiciuni musculare. La copii apare incapacitatea de a învăța. Aceste semne pot apărea și în alte boli și atunci este foarte important să facem un test rapid de afectare la gluten. De fapt vorbim de 3 boli care se numesc și „Boli ale făinei”: boala celiacă, intoleranță la gluten și alergia la gluten”, susține Laura Panait, medic generalist, pentru Aleph News.

Citește și


Exit mobile version