• În 2023 au fost peste 522 de milioane de lei investiți în centrele de donare.
  • În România, doar 2% din populație donează anual sânge.
  • Boloș: „Stimulăm donatorii de sânge”.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor vine cu vești bune pentru donatorii de sânge. Suma pe care aceștia o vor primi din 2024 va fi de 4 ori mai mare.

O formă de stimulare

Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanțarea pentru ca valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori. Poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieți. Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viață celor aflați în nevoie, a anunțat, marţi seară, ministrul Finanţelor.

În 2023 am avut 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți, în România. Cu toate astea, nevoia din spitale este foarte mare. Avem în continuare sub 2% din populație, adică în jur de 200.000 de persoane care donează sânge în fiecare an.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

În lunile de vară, când oamenii sunt plecați în concediu, situația este extrem de grea, spun medicii, care sunt nevoiți uneori să amâne operații din cauza lipsei de sânge. Un studiu realizat de Societatea Română de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice arată că 56% dintre români au temeri legate de actul donării, sunt reticenți și nu donează. Au frică de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecţii din centrele de donare. 4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat sânge măcar o dată, însă doar 17% în ultimul an.

Citește și