• FDA ar putea aproba ecstasy și ciupercile magice pentru depresie
  • Un studiu a arătat că ecstasy este eficace pentru stres post-traumatic
  • SUA studiază efectele MDMA, LSD și psilocibin pentru bolile psihice
  • Psihedelicele folosite medicinal nu dau dependență
  • Folosite în scop recreațional, acestea pot afecta ficatul, rinichii și creierul
  • România nu a aprobat nici cannabisul medicinal
  • Aprobarea drogurilor ca terapie se lovește de refuzul politicienilor

Statele Unite ale Americii sunt pe cale să aprobe ecstasy-ul și ciupercile magice pentru tratamentul afecțiunilor psihiatrice. Ecstasy-ul ar putea primi undă verde în 2023, iar ciupercile în 2025.

La John Hopkins, substanța activă din ciupercile magice e folosită pentru tratamentul sevrajului nicotic și a depresiei bolnavilor de Alzheimer. Substanța este aprobată deja în scop terapeutic în mai multe state americane. La noi, șansele sunt minime.

Nici măcar cannabisul medicinal, pentru care există studii ample și care este aprobat și în multe țări europene, nu a avut până acum o șansă.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, despre substanțele psihedelice: „Substanțele psihedelice sunt substanțe care acționează asupra acelei părți din creier care este implicată în testarea realității

„Subiectul e foarte sensibil social. A fost preluat de politic și învârtit de politic și, fiind multă emoție la mijloc și românii fiind un popor destul de conservator, la momentul în care s-a pus problema legalizării unui drog, agenția care ar trebui să fie apolitică a acționat politic și nicidecum științific”, a spus Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

„Substanțele psihedelice sunt substanțe care acționează asupra acelei părți din creier care este implicată în testarea realității. Experiența psihedelică e considerată de subiecți ca fiind o calătorie cu urmări dincolo de cele câteva minute. Uneori, chiar și săptămâni, luni sau chiar ani”, a adăugat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Ce spune Andreea, care a consumat ecstasy în scop recreațional

Andreea este antreprenor. Are 24 de ani și a consumat ecstasy ocazional, în scop recreațional. Pentru ea, efectul a fost invers celui descris de psihiatri. În lipsa unei reglementări a acestor substanțe, chiar dacă te confrunți cu depresie sau anxietate severă, gândește-te de mai multe ori înainte de a cumpăra și folosi astfel de substanțe.

„Categoric nu aș lua pentru că a doua zi simți orice altceva în afară de fericire. Deci nu văd cum ar putea să îi ajute pe cei care sunt în depresie pentru că a doua zi exact asta îți provoacă, o depresie”, a spus Andreea, antreprenor.

Bogdan Gheorghe, medic la Agenția Națională Antidrog: „Sancțiunile legate de comercializarea deținerea sau traficarea acestor substanțe constau în închisoare și interzicerea anumitor drepturi

„Intră în categoria drogurile de mare risc. Sancțiunile legate de comercializarea deținerea sau traficarea acestor substanțe constau în închisoare și interzicerea anumitor drepturi. Depinde foarte mult de tipul de activitate pe care le desfășoară persoana legat de aceste substanțe”, a spus Bogdan Gheorghe, medic la Agenția Națională Antidrog.