• Medicii dezaprobă, din ce în ce mai mult, țigările electronice, în contextul în care tot mai multe studii arată impactul negativ al vaping-ul asupra sănătății.
  • În comparație cu țigările tradiționale, țigările electronice au fost deseori prezentate ca fiind răul cel mai mic.
  • Colegiul American de Cardiologie descurajează utilizarea țigărilor electronice, în special în cazul persoanelor cu boli cardiace cronice.

Medicii dezaprobă, din ce în ce mai mult, țigările electronice, în contextul în care tot mai multe studii arată impactul negativ al vaping-ul asupra sănătății, chiar dacă e folosit ca o modalitate de te lăsa de țigări normale.

Colegiul American de Cardiologie descurajează utilizarea țigărilor electronice, în special în cazul persoanelor cu boli cardiace cronice. Chiar și la tineri, s-a demonstrat că țigările electronice „cresc ritmul cardiac, tensiunea arterială și afectează capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa”, a spus Dr. Naomi Hamburg, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din Boston, scrie ABC News.

Pentru fumători „există alte intervenții foarte puternice, sigure și aprobate de FDA”, spune Dr. Petros Levounis, președintele Asociației Americane de Psihiatrie și președinte al Departamentului de Psihiatrie de la Rutgers New Jersey Medical School.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

În comparație cu țigările tradiționale, țigările electronice au fost deseori prezentate ca fiind răul cel mai mic.

Dar studiile arată că țigările electronice sunt dăunătoare deoarece afectează întregul organism. O afecțiune medicală numită EVALI – E-cigarette or Vaping-use Associated Lung Injury – nu numai că afectează plămânii, dar poate cauza probleme și la alte organe.

Ca modalitate de renunțare la fumat, țigările electronice „nu sunt ideale și există alte opțiuni dovedite de știință ca fiind sigure și eficiente”, a spus Hamburg.

Medicii recomandă terapia de înlocuire a nicotinei (NRT) cu un plasture, gumă sau inhalator sau combinații ale acestor terapii. În unele cazuri, sunt necesare opțiuni psihosociale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, spun medicii.

Citește și: