Studiu spaniol: Copiii transmit rar Covid-19. Medicii români sunt reticenți în privința acestor concluzii

3 miliarde de euro investește Guvernul italian în noul an școlar. Elevii români nu au nici măcar totalul necesar de tablete Sursa Foto: Profimedia
  • Părinţii nu cred că şcolile de stat sunt pregătite să primească elevii în siguranţă
  • Părinte: Singura soluţie pe care o am e să mă îndrept către învăţământul privat
  • Şef pediatru din Spania: Dacă şcolile au strategii şi respectă reguli, se pot redeschide fără probleme
  • Studiu: Rata de infectare la copii este de 6 ori mai mică decât în rândul populaţiei generale

Tinerii au o rată mică de transmitere a virusului SARS-CoV-2, cel puţin asta arată un studiu realizat de renumiţi medici din Barcelona. La cercetare au participat 1900 de elevi. Într-adevăr, trebuie să ştii că studiul a fost realizat în taberele de vară, adică în aer liber, şi nu în sălile de clasă, iar grupurile erau formate din maximum zece elevi. Medicii de acolo spun totuşi că, pe baza acestui studiu, şcolile s-ar putea redeschide în siguranţă.

Cum însă? Numai dacă se respectă toate regulile de distanţare. Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ atrage atenţia că în România ar putea creşte numărul cazurilor de Covid-19 după începerea şcolii. De aceeaşi părere sunt şi părinţii, care au dubii despre întoarcerea în siguranţă, mai ales în şcolile de stat.

„Sunt oarecum fortaţă să mă îndrept către mediul privat, unde normele astea de igienă, de distanţare sunt luate mai în serios. O mână băgată în buzunarul meu. Infrastructura şcolară e la pâmânt, nici înainte nu respectau nişte norme minime de igienă, mi-e greu să cred că acum vor respecta”, spune un părinte.

„Ne vom întoarce aşa la şcoală, clase suprapopulate pentru că (n.red.: Ministerul Educaţiei) nu a luat nicio măsură în acest sens”, a declarat Cristina Tunegaru, profesor în București.

Nu mi se pare că sunt nişte măsuri eficiente acum şi nu cred că este potrivit să meargă la şcoală din punct de vedere al sănătăţii. 49.18 Dar cred cu tărie că au nevoie de şcoală. Cred că cele trei măsuri de prevenţie: purtatul măştii, spălatul pe mâini şi distanţarea sunt eficiente, dar nu pentru copii”, a mai spus un părinte.

„Ne aşteptăm ca după 15 septembrie numărul cazurilor să crească pentru că odată cu întâlnirea copiilor, inererent vom avea o creştere a numărului de cazuri, dar este foarte important ca să plecăm cu această creştere de la o bază mai mică, nu de la 1.500 de noi cazuri pe zi”, a declarat Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Gabriela Săndulescu, director Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu, Iaşi: „Adică pregătim şcoala din punct de vedere administrativ, cu reparaţiile necesare, cu dotările necesare pentru început de an şcolar.

Dacă ar fi să se întoarcă toată lumea la şcoală, din 14 septembrie, aveţi numărul de clase pentru a păstra distanţa între copii sau ar trebui să înveţe în două schimburi? 03.07 Categoric dacă trebuie să vină toţi copiii la şcoală, ar trebui să avem învăţământ în două schimburi”.