• Sănătatea mintală a tinerilor a fost precară în timpul și după pandemia Covid-19.
  • Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani care primesc antidepresive era deja în creștere înainte de pandemie.
  • La adolescentele de sex feminin cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, rata de eliberare a crescut cu 130% mai rapid după martie 2020.

Mulți tineri au declarat că au avut o sănătate mintală precară în timpul și după pandemia Covid-19. Experiențele lor sunt confirmate de un nou studiu care constată că rata prescrierii de antidepresive acestui grup a crescut și ea în aceeași perioadă, conform CNN.

Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani care primesc antidepresive era deja în creștere înainte de pandemie. Dar, de la izbucnirea epidemiei Covid-19 în Statele Unite în martie 2020, rata de prescriere a crescut cu aproape 64% mai repede decât în mod normal, potrivit studiului publicat în revista Pediatrics.

„Diferențele în funcție de sex sunt, de departe, ceea ce mi-a ieșit cel mai mult în evidență”, a declarat primul autor al studiului, Dr. Kao-Ping Chua, despre constatări.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

La adolescentele de sex feminin cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, rata de eliberare a crescut cu 130% mai rapid după martie 2020, a spus Chua. La femeile tinere adulte cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, rata a crescut cu 60%.

Nu există nicio schimbare în ceea ce privește rata de eliberare a antidepresivelor după martie 2020 la bărbații adulți tineri și o scădere surprinzătoare a ratei de eliberare a antidepresivelor la bărbații adolescenți.

„M-am trezit, în timpul pandemiei, prescriind antidepresive la rate pe care nu le mai prescrisesem niciodată înainte”, a declarat Chua, care a decis să efectueze cercetarea.

Factorii de stres care îi afectează pe copii

Autorii nu pot explica pe deplin constatările. Dar, în contextul înrăutățirii sănătății mintale în rândul tinerilor, „există o tendință similară în ratele de prescriere a antidepresivelor, deoarece aceste medicamente fac adesea parte din cursul tratamentului pentru cazurile moderate spre grave de afecțiuni mintale precum depresia”, a spus Chaudhary.

În plus, creșterea gradului de conștientizare a sănătății mintale și, prin urmare, reducerea stigmatizării, a determinat mai mulți tineri să caute ajutor, a adăugat ea, precum și expunerea la evenimente actuale negative.

Pe lângă aceste lucruri și factorii de stres din timpul pandemiei, cum ar fi pierderea celor dragi, tranziția la învățarea virtuală și lipsa vieții sociale, unii factori unici în ceea ce privește starea îngrijirii sănătății mintale în timpul pandemiei pot avea legătură cu rata crescută de eliberare a antidepresivelor.

Diferențele dintre rezultatele obținute în rândul adolescenților de sex masculin sau al adulților tineri nu dovedesc că sănătatea lor mintală s-a îmbunătățit – ele pot indica doar faptul că bărbații se deconectează din ce în ce mai mult de la sistemul de sănătate mintală, ceea ce este „o posibilitate cu adevărat îngrijorătoare”, a spus Chua.

Alegerea celui mai bun tratament

Experții au descurajat stigmatizarea necesității sau a utilizării medicamentelor. Utilizarea antidepresivelor este obișnuită, a spus Chua, „și nu ar trebui să vă simțiți ciudat să le luați dacă aveți nevoie de ele”.

Cu toate acestea, există îngrijorări în ceea ce privește antidepresivele. „Nu sunt ceva ce începi în mod banal. Pentru tineri, există un avertisment de tip black box privind creșterea numărului de gânduri suicidare după începerea tratamentului cu antidepresive.”

„Tinerii se luptă și depinde de noi să îi ajutăm”, a spus Chaudhary. „Dacă sunteți o persoană tânără sau aveți una în viața dumneavoastră, luați în considerare posibilitatea de a verifica cum merg lucrurile. Este nevoie doar de o singură persoană căreia îi pasă pentru a schimba traiectoria vieții cuiva.”

Citește și