• Anticorpii induși de vaccinul Pfizer / BioNTech au scăzut după 7 luni.
  • Administrarea unei doze de rapel la aproximativ 6-7 luni de la imunizarea inițială va spori, probabil, protecția împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale.
  • Pastila experimentală Merck a redus la jumătate spitalizările și decesele.

Varianta Delta crește riscurile pentru femeile gravide, conform unui studiat citat de Reuters. Rezumatul acestui studiu include cercetări care justifică un studiu suplimentar pentru a corobora concluziile și care nu au fost încă certificate și revizuite.

Comparativ cu cazurile de coronavirus anterioare, infecțiile cu varianta Delta duc la rezultate mai slabe pentru femeile gravide nevaccinate, sugerează noi date. Medicii au studiat 1.515 femei însărcinate cu COVID-19 care au primit îngrijiri în sistemul de sănătate publică din Dallas, din mai 2020 până la 4 septembrie 2021. 

În general, 82 de femei – dintre care 81 nevaccinate – au dezvoltat boli severe, inclusiv 10 care aveau nevoie de ventilatoare și două care au murit. Proporția cazurilor severe sau critice în rândul femeilor însărcinate a fost de aproximativ 5% până la începutul anului 2021 și au fost „în mare parte inexistente” în februarie și cea mai mare parte a lunii martie 2021, au spus cercetătorii într-un comunicat. 

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

La sfârșitul verii, în timpul apogeului de creștere a variantei Delta, proporția de paciente însărcinate cu COVID-19 care au necesitat spitalizare a crescut de la 10% la 15%, au raportat cercetătorii în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie. 

Femeile însărcinate se vor confrunta cu un risc mai mare de complicații în cazul oricărui tip de infecție respiratorie severă, astfel încât aceste constatări privind riscul mai mare al variantei Delta subliniază și mai mult necesitatea ca acestea să fie vaccinate împotriva COVID-19, a declarat într-o conferință de presă Dr. Emily Adhikari, conducătorul studiului, de la University of Texas Southwestern Medical Center.

Miercuri, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA au cerut „măsuri urgente” pentru a crește vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, a celor care sunt recent însărcinate, inclusiv a celor care alăptează sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor, afirmând că „beneficiile vaccinării depășesc riscurile cunoscute sau cele potențiale”. 

Anticorpii proveniți din vaccinul Pfizer/BioNTech dispar la majoritatea persoanelor după primele 7 luni

La șase luni după ce au primit a doua doză din vaccinul cu două injecții de la Pfizer/BioNTech, mulți beneficiari nu mai au anticorpi induși de vaccin care pot neutraliza imediat variantele îngrijorătoare ale coronavirusului, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 46 de adulți sănătoși, majoritatea tineri sau de vârstă mijlocie, după primirea celor două doze și din nou la șase luni după a doua doză.

„Studiul nostru arată că vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNtech induce niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți împotriva tulpinii originale a vaccinului, dar aceste niveluri scad de aproape 10 ori la șapte luni după doza inițială”, au declarat Bali Pulendran de la Universitatea Stanford și Mehul Suthar de la Universitatea Emory. 

La aproximativ jumătate dintre subiecți, anticorpii neutralizanți care pot bloca infecția împotriva variantelor coronavirusului, cum ar fi Delta, Beta și Mu, au fost nedetectabile la șase luni după a doua doză, a raportat joi echipa lor pe bioRxiv înainte de a fi supusă evaluării de către colegi.

Anticorpii neutralizanți nu sunt singura apărare a sistemului imunitar împotriva virusului. Cu toate acestea, ei „sunt extrem de importanți în protejarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2”, au mai spus Pulendran și Suthar. Aceste constatări sugerează că administrarea unei doze de rapel la aproximativ 6-7 luni de la imunizarea inițială va spori probabil protecția împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale.”

Pastila experimentală Merck a redus la jumătate spitalizările și decesele

Medicamentului antiviral oral pentru COVID-19, molnupiravir, produs de Merck & Co, a redus cu aproximativ 50% șansa de spitalizare sau deces la pacienții cu infecții ușoare sau moderate care au avut factori de risc pentru apariția severă bolii, conform rezultatelor studiilor clinice intermediare anunțate de companie vineri.

O analiză intermediară planificată a 775 de pacienți din studiul Merck a constatat că 7,3% dintre cei cărora li s-a administrat molnupiravir de două ori pe zi, timp de cinci zile, au fost spitalizați sau au murit la 29 de zile după tratament, comparativ cu 14,1% dintre pacienții cu placebo. Nu au existat decese în rândul celor cărora li s-a administrat molnupiravir, ci opt în grupul placebo. 

Datorită rezultatelor pozitive, procesul de fază III este oprit devreme, la recomandarea unor monitori externi. „Un antiviral oral care poate reduce riscul spitalizării într-un asemenea grad ar schimba tot jocul”, a spus Amesh Adalja, de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, care nu a fost implicat în studiu. 

Merck și partenerul Ridgeback Biotherapeutics intenționează să solicite autorizația de utilizare de urgență din SUA a pilulei cât mai curând posibil și să depună cereri către agențiile de reglementare din întreaga lume. Dacă este autorizat, molnupiravir, care este conceput pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, ar fi primul medicament antiviral oral pentru COVID-19.