- Reușită în lumea medicală, un ficat de porc filtrează sângele unui bărbat timp de 72 de ore
- Această metodă este bună pentru a prelungi viața unui om atunci când este în așteptarea unui transplant.
- Succesul primei părți a studiului nostru este semnificativ pentru cei care se confruntă cu insuficiență hepatică.
Medicii de la Universitatea din Pennsylvania reușesc cu succes să filtreze sângele unui bărbat în moarte cerebrală timp de 72 de ore cu ajutorul unui ficat de porc modificat genetic.
S-a încercat de două ori transplanturi de organe de porc la om
Pentru prima oară în istorie, în 2022, o inimă de porc a fost transplantată cu succes în corpul unui om. Intervenția de nouă ore a avut loc în urmă cu trei zile în Baltimore, iar medicii au anunțat acum că este o reușită. David Bennett a trăit două luni în noua lui condiție. Cauza decesului său nu a fost stabilită cu exactitate, însă specialiștii au fost de părere că pacientul ar fi murit din cauza unui virus de porc ce i-a afectat starea de sănătate.
Lawrence Faucette, a fost a doua persoană care a primit o inimă de porc modificată genetic în cadrul unei proceduri de transplant, însă a murit la șase săptămâni după intervenția experimentală.
Centrul Medical al Universității din Maryland (UMMC), unde a fost efectuată operația, a spus că inima a început să dea semne de respingere în ultimele zile.
În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată unui copil, dar acesta, supranumit „Baby Fae”, a supravieţuit doar 20 de zile.
Ce este diferit acum?
Oamenii de știință au modificat ficatul de porc, astfel încât să nu fie respins de sistemul imunitar uman. Spre deosebire de procedurile anterioare în care medicii transplantau organe de porc direct în corpul uman, medicii din Pennsylvania au ales să efectueze o „perfuzie extracorporală”, în care ficatul de porc este conectat în afara corpului uman.
Ficatul de porc a fost păstrat într-un mini-frigider, care este folosit pentru a menține în viață organele umane și perfuzat cu sânge pentru un eventual transplant la un pacient. Apoi au conectat dispozitivul cu ficat de porc la pacientul cu moarte cerebrală și au reușit să filtreze sângele unic, fără niciun semn de inflamație în organul de porc.
Cercetătorii văd acest experiment ca o punte critică pentru pacienții foarte bolnavi în timp ce așteaptă un transplant uman. Spre deosebire de un transplant care este implantat în corpul unei persoane și care este menit să rămână pe loc ani de zile, medicii văd că ficatul de porc pentru această procedură este utilizat temporar pentru o perioadă mult mai scurtă de timp.
Aici intră, mai ales pacienții care suferă de o leziune hepatică acută și care au nevoie de timp pentru a-și recupera funcția hepatică normală. În acest caz, combinația de dispozitive pentru ficat de porc ar putea servi drept cârje de înaltă tehnologie până când ficatul propriu al pacientului se vindecă complet.
Succesul studiului este văzut ca o soluție inovatoare care poate aduce speranță pacienților care altfel ar putea fi destinați să moară în așteptarea unui transplant”.
Citește și
- Coreea de Nord intensifică testele nucleare. Ce ar putea determina atacul cu Sudul și Statele Unite?
- Furtuna Isha ajunge în România săptămâna aceasta. Ce fenomene meteo extreme sunt anunțate
- Noi probleme de sănătate în familia regală britanică. Sarah Ferguson a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer de piele