• Telescopul James Webb a descoperit cea mai îndepărtată și mai veche gaură neagră.
  • Are o masă de 1,6 milioane de ori mai mare decât Soarele și e centrul galaxiei infantile.
  • Descoperirea poate oferi astronomilor indicii despre cum s-au format aceste găuri negre

Telescopul James Webb a descoperit cea mai îndepărtată și mai veche gaură neagră, când Universul avea abia 400 de milioane de ani. Are o masă de 1,6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui și e centrul galaxiei infantile. Această descoperire poate oferi astronomilor indicii vitale despre modul în care s-au format aceste găuri. Dezbat subiectul cu Cristian Român, editor senior la revista Știință și Tehnică.

Ce informații noi ar putea oferi această descoperire

,,Aceste rezultate transmise pe baza datelor, ar putut să fie sâmburele unei revoluții în astrofizică. Apropo de găuri negre super-masive, vreau să vă spun că și în centrul galaxiei noastre avem o gaură neagră ceva mai masivă decât cea descoperită acum.

Are vreo 4 sau 5 milioane de ori masa soarelui. În ceea ce privește galaxia care se află la 400.000 de ani după Big Bang, lucrurile sunt extrem de complicate. Cum a putut să crească atât de mare? Există în teoria standard a cosmologie, ceea ce se numește limita Eddincton.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

O gaură neagă crește hrănindu-se cu materia care se află în jurul ei.  Se hrănește, canibalizează cumva galaxia în care se află. Dar cantitatea de materie pe care o poate, ,,înghiți” este una limitată. Ei bine, această gaură neagră supermasivă primară, aflată la începutul Vestului, depășește limita lui Eddington de cinci ori, a declarat la Aleph News Cristian Român, editor senior la revista Știință și Tehnică”.

Citește și