• Cercetările recente arată o tendință îngrijorătoare: Alpii înverzesc. Acest fenomen neobișnuit nu este deloc o veste bună pentru climă.
  • Potrivit unui studiu publicat în revista Science, în mare parte din Alpi are loc un proces numit „amenajare a teritoriului”.
  • Alpii europeni sunt un lanț muntos emblematic în formă de semilună, cel mai adesea asociat cu vârfuri de iarnă și sate acoperite cu zăpadă. 

Procesul numit „amenajare a teritoriului” este uneori folosit pentru a desemna o zonă mai verde, dar în acest caz se referă la extinderea distribuției plantelor în lanțul muntos, ceea ce poate accelera schimbările climatice.

Procesul numit amenajarea peisajului poate avea unele efecte pozitive, dar în general negativele sunt mult mai mari, spune Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel din Elveția.

Fenomenul are loc în 77% din Alpii europeni deasupra așa-numitei linii de arbori – granița habitatelor alpine, deasupra cărora nu există copaci. Estimările anterioare arată că acest lucru s-a întâmplat doar în 56% din regiune în trecut.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rumpf și colegii ei au descoperit, de asemenea, că stratul de zăpadă a scăzut semnificativ în 10% din Alpi. Aceste cifre se bazează pe o analiză a datelor din ultimii 38 de ani. Oamenii de știință folosind date de la sateliții Landsat.

10% poate suna mic, dar efectele potențiale ale acestei schimbări sunt grave. Pe lângă faptul că joacă un rol important în ecosisteme, zăpada este esențială pentru oameni ca sursă de apă potabilă.

Alpii sunt cel mai înalt și mai extins lanț de munți din Europa. 40% din apa potabilă a Europei provine din această zonă, motiv pentru care Alpii sunt numiți „turnurile de apă ale Europei”, a spus Rumpp.

Reducerea zăpezii nu înseamnă neapărat că pot fi așteptate crize de apă potabilă în curând, dar este un semnal al unei tendințe îngrijorătoare pe termen lung.

Dioxidul de carbon joacă cu siguranță un rol în acest proces, spun cercetătorii. Regiunile muntoase, care sunt importante pentru biodiversitate, se încălzesc de aproximativ de două ori mai repede decât media mondială. Această încălzire duce la amenajarea teritoriului, iar creșterea ulterioară a vegetației împinge ciclul înainte.

Viața vegetală mai înaltă și mai densă în zonele în care aceasta nu a fost normală până acum, ar putea pune în pericol grupurile de plante și animale alpine și ar putea emite gaze cu efect de seră suplimentare prin topirea ghețarilor.