• Nava spațială cu un orbitor, un lander și un rover a decolat pe 14 iulie.
  • Dacă va reuși, India va fi prima țară care va ateriza în apropierea polului sudic al Lunii, puțin explorat.
  • Ea vine la 13 ani după prima misiune lunară a țării, în 2008.

Chandrayaan-3, cea mai recentă misiune a Indiei pe Lună, a intrat pe orbita lunară, a anunțat agenția spațială a țării. Nava spațială cu un orbitor, un lander și un rover a decolat pe 14 iulie. Ea va încerca să așeze landerul și roverul pe suprafața lunară pe 23 sau 24 august, informează BBC.

Dacă va reuși, India va fi prima țară care va ateriza în apropierea polului sudic al Lunii, puțin explorat. Va fi doar a patra țară care va reuși o aterizare ușoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică și China. După ce nava spațială a orbitat în jurul Pământului timp de mai bine de o săptămână, marți a fost trimisă pe orbita translunară printr-o manevră cu praștia.

A treia din programul indian de explorare a Lunii, Chandrayaan-3 ar trebui să se bazeze pe succesul misiunilor sale anterioare pe Lună. Ea vine la 13 ani după prima misiune lunară a țării, în 2008, care a descoperit prezența moleculelor de apă pe suprafața lunară uscată și a stabilit că Luna are o atmosferă în timpul zilei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Chandrayaan-2 – care cuprindea, de asemenea, un orbitor, un lander și un rover – a fost lansată în iulie 2019, dar a avut un succes doar parțial. Orbiterul său continuă să se învârtă în jurul Lunii și să o studieze chiar și în prezent, dar lander-roverul nu a reușit să facă o aterizare ușoară și s-a prăbușit în timpul atingerii.

Citește și: