• Imaginile anterioare ale lui Neptun au fost îmbunătățite pentru a arăta detalii ale atmosferei planetei, ceea ce a modificat adevărata sa culoare.
  • În cazul planetei Neptun, ambele procese au făcut-o mai albastră decât era în realitate.
  • Analiza a arătat că Uranus și Neptun au o nuanță similară de albastru verzui, deși cercetătorii au descoperit o ușoară diferență.

Imaginile unei misiuni spațiale din anii 1980 au arătat că Neptun este de un albastru intens, iar Uranus de un verde intens. Însă un studiu a descoperit că cele două planete gigantice de gheață au nuanțe similare de albastru verzui, scrie BBC.

S-a dovedit că imaginile anterioare ale lui Neptun au fost îmbunătățite pentru a arăta detalii ale atmosferei planetei, ceea ce a modificat adevărata sa culoare.

Au făcut ceva ce cred că toată lumea de pe Instagram va fi făcut la un moment dat în viața lor, au modificat culorile”, a declarat profesorul Catherine Heymans, Astronomer Royal pentru Scoția și profesor de astrofizică la Universitatea din Edinburgh, pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Astronomii știu de mult timp că majoritatea imaginilor moderne ale celor două planete nu reflectă cu exactitate culorile lor reale, potrivit profesorului Patrick Irwin de la Universitatea din Oxford, care a condus cercetarea.

Chiar dacă culoarea saturată artificial era cunoscută la vremea respectivă printre oamenii de știință planetari – iar imaginile au fost publicate cu legende care o explicau – această distincție s-a pierdut în timp”. Dr. Robert Massey, director adjunct al Societății Astronomice Regale (RAS), a explicat că îmbunătățirea imaginilor era o procedură normală în cercetarea astronomică.

Ar fi o prostie să te uiți la o imagine astronomică și să nu crezi că a fost îmbunătățită. Ele trebuie să fie, pentru că așa sunt procesate pentru a vedea lucrurile. Nu că ar fi existat vreo conspirație pentru a o ascunde de public!”

Culorile adevărate

Imaginile au fost recombinate pentru a crea imagini color compozite, care nu au fost întotdeauna echilibrate cu precizie. De asemenea, contrastul a fost puternic îmbunătățit pentru a scoate în evidență detaliile norilor, benzilor și vânturilor planetelor. În cazul planetei Neptun, ambele procese au făcut-o mai albastră decât era în realitate.

În cadrul studiului recent, cercetătorii au folosit date de la Hubble Space Telescope Imaging Spectrograph și de la Multi Unit Spectroscopic Explorer de pe Very Large Telescope al Observatorului European de Sud.

În ambele instrumente, fiecare pixel reprezintă un spectru continuu de culori, ceea ce le-a permis cercetătorilor să producă culorile reale ale celor două planete.

Analiza a arătat că Uranus și Neptun au o nuanță similară de albastru verzui, deși cercetătorii au descoperit o ușoară diferență. Neptun are o ușoară nuanță suplimentară de albastru, despre care modelul arată că se datorează unui strat de ceață mai subțire pe această planetă.

De asemenea, studiul a arătat că Uranus apare puțin mai verde în timpul verii și iernii, când unul dintre polii săi este îndreptat spre Soare. În timpul primăverii și toamnei, când Soarele se află deasupra ecuatorului, are o nuanță mai albastră.

Citește și