• O erupție solară masivă – cea mai mare din ultimii ani – a fost observată în ajunul Anului Nou.
  • Erupțiile solare sunt clasificate în funcție de puterea lor, la fel ca și cutremurele, potrivit NASA.
  • Erupțiile de tip X pot provoca impacturi vizibile, cum ar fi furtunile de radiații.

O erupție solară masivă – cea mai mare din ultimii ani – a fost observată la soare în ajunul Anului Nou. Într-o actualizare, duminică seara, Centrul de Predicție a Vemii Spațiale (SWPC) al NOAA a lansat o imagine a erupției, care a apărut ca o pată mare și strălucitoare pe soare, relatează The Hill.

„O erupție este o erupție de energie de la soare care, în general, durează de la câteva minute la ore”, explică SWPC. Aceasta în special, care a atins apogeul chiar înainte de ora 17:00. ET, duminică, a fost catalogată drept un X5.

Erupțiile solare sunt clasificate în funcție de puterea lor, la fel ca și cutremurele, potrivit NASA. Scala variază de la clasa B la capătul cel mai de jos până la clasa C, apoi clasa M și, în sfârșit, clasa X. Fiecare literă reprezintă o creștere de zece ori a producției de energie și există o scară de la 1 la 9 în fiecare clasă, cu excepția clasei X. Clasa X poate depăși 9, cea mai mare înregistrată vreodată fiind un X45 care a avut loc în 2003.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Erupțiile care sunt de clasa B sau C sunt prea slabe pentru ca noi să le observăm pe Pământ, explică NASA, iar erupțiile de clasă M „pot provoca scurte întreruperi radio la poli și furtuni minore de radiații care ar putea pune în pericol astronauții”. Erupțiile de tip X pot provoca impacturi mai vizibile, cum ar fi furtunile de radiații care pot afecta sateliții și pot oferi doze mici de radiație pasagerilor avioanelor care zboară lângă poli. NASA notează că acestea pot provoca, de asemenea, „probleme globale de transmisie și întreruperi de curent la nivel mondial”.

Citește și