• Cercetătorii au reușit un transfer de embrion la rinocer.
  • Primul experiment reușit a fost înregistrat în Kenya.
  • Metoda ar putea salva speciile pe cale de dispariție.

Cercetătorii au reușit un transfer de embrion la rinocer, anunțând astfel prima înseminare artificială pentru această specie amenințată de dispariție. Este vorba despre sub-specia de rinocer alb nordic, care ar putea fi astfel salvată.

Cum a fost realizat acest experiment?

Tehnica este cea folosită cu succes până acum la oameni, și anume crearea unui embrion în eprubeta într-un laborator. Embrion transferat apoi într-o mamă surogat de rinocer alb de sud – specie mai puțin amenințată din Kenya.

„Transferul reușit de embrioni și sarcina le permit cercetătorilor să treacă acum în siguranță la transferul de embrioni de rinocer alb nordic – o piatră de temelie în misiunea de a salva rinocerul alb de nord de la dispariție”, a spus grupul într-un comunicat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Surprinzător este că echipa a aflat despre sarcină abia după ce mama surogat a murit din cauza unei infecții bacteriene în noiembrie 2023, iar embrionul a fost descoperit în timpul autopsiei.

„Acum avem dovezile clare că un embrion care este înghețat, dezghețat, produs într-o eprubetă poate produce o viață nouă și asta este ceea ce ne dorim pentru rinocerul alb de nord”, a spune cercetătorul principal și șeful Departamentului de Reproducere la BioRescue.

Cât de aproape de extincție sunt cele două specii de rinoceri?

Aproximativ 20.000 de rinoceri albi din sud au rămas în Africa din cauza braconajului pentru coarnele lor, iar subspecia de rinocer alb de nord are doar doi membri cunoscuți în lume, incapabili de reproducere naturală.

Există material seminal conservat care ar putea fi folosit, dar sunt temeri că probabil este prea târziu pentru a salva rinocerul alb de nord prin fertilizare în vitro, deoarece habitatul natural al speciei din Ciad, Sudan, Uganda, Congo și Republica Centrafricană a fost devastat de conflictele umane.

Scepticii spun că eforturile ar trebui să se concentreze asupra altor specii cu șanse mai mari de supraviețuire și pe limitarea braconajului.

Citește și