• Pentru a sărbători a 20-a aniversare a Mars Express, Agenția Spațială Europeană transmite în direct imagini inedite cu Planeta Marte.
  • Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte.
  • Sonda a fost plasată pe orbită în direcția Planetei Roșii, chiar în ziua de Crăciun a anului trecut.

Timp de o oră, Agenția Spațială Europeană difuzează imagini de pe Marte, pe care le va schimba la fiecare 50 de secunde, scrie CNN.

Agenția transmite imaginile pentru a sărbători a 20-a aniversare de la lansarea misiunii Mars Express, care are scopul de a surprinde imagini tridimensionale ale suprafeței planetei pentru a putea fi observată în detaliu.

Misiunea Mars Express a fost lansată  pe 2 iunie 2003 și a intrat pe orbita planetei Marte pe 25 decembrie 2003. Aceasta a fost proiectată inițial să dureze 1 an Marte, adică 1,88 ani sau 687 zile pe Pământ, dar i s-au acordat prelungiri repetate. În cele din urmă operațiunile sale au durat 10,3 ani marțieni. 

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Orbiterul își va continua misiunea pe Marte, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, cu o posibilă prelungire de la 1 ianuarie 2027 până pe 31 decembrie 2028 pentru a sprijini misiunea Mars Moons eXploration (MMX) condusă de JAXA, urmată de doi ani de post-operații.

Mars Express a efectuat transmisii de date pentru șapte rovere și platforme de aterizare și a permis colaborarea științifică cu alte cinci orbitatoare.

Citește și

Șeful CIA a mers în China, în luna mai, într-o încercare a Washingtonului de a menține deschise canalele de comunicare cu Beijingul

Explicația lui Donald Trump pentru care mulțimi uriașe de oameni continuă să vină la aparițiile sale publice: „Sunt ca Mona Lisa”

FOTO. Cine este iubita lui Al Pacino, cu care actorul va avea un copil. Noor Alfallah are 29 de ani