• O metodă complexă, dar îngrijorătoare, de a prelua controlul asupra iPhone-ului unui utilizator și de a-l bloca permanent în afara propriului dispozitiv pare să fie în creștere.
  • Unele victime au declarat, de asemenea, publicației că le-au fost golite conturile bancare după ce hoții au obținut acces la aplicațiile lor financiare.
  • Este important de reținut, însă, că acest tip de preluare este greu de realizat.

O metodă complexă, dar îngrijorătoare, de a prelua controlul asupra iPhone-ului unui utilizator și de a-l bloca permanent în afara propriului dispozitiv pare să fie în creștere. Unii hoți de iPhone exploatează o setare de securitate, numită cod de recuperare, care face aproape imposibil pentru proprietari să își acceseze fotografiile, mesajele, datele și multe altele, potrivit unui raport recent al Wall Street Journal. Unele victime au declarat, de asemenea, publicației că le-au fost golite conturile bancare după ce hoții au obținut acces la aplicațiile lor financiare, scrie CNN.

Este important de reținut, însă, că acest tip de preluare este greu de realizat. Este nevoie ca un infractor să urmărească în esență un utilizator de iPhone care introduce codul de acces pentru dispozitiv – de exemplu, uitându-se peste umărul acestuia într-un bar sau la un eveniment sportiv – sau să convingă proprietarul dispozitivului să îi dea codul de acces. Și asta înainte de a fura fizic telefonul.

De acolo, un hoț ar putea folosi codul de acces pentru a schimba ID-ul Apple al dispozitivului, pentru a dezactiva funcția „Find my iPhone”, astfel încât locația sa să nu poată fi urmărită, și apoi pentru a reseta cheia de recuperare, un cod complex de 28 de cifre menit să protejeze proprietarii de hackerii online.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Apple solicită această cheie pentru a ajuta la resetarea sau la redobândirea accesului la un ID Apple, în încercarea de a consolida securitatea utilizatorului, dar dacă un hoț o schimbă, proprietarul inițial nu va avea noul cod și va fi blocat din cont.

„Ne exprimăm compasiunea față de persoanele care au avut această experiență și luăm foarte în serios toate atacurile asupra utilizatorilor noștri, indiferent cât de rare sunt”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple într-o declarație pentru CNN. „Lucrăm neobosit în fiecare zi pentru a proteja conturile și datele utilizatorilor noștri și investigăm mereu protecții suplimentare împotriva amenințărilor emergente precum aceasta.”

Pe site-ul său, Apple avertizează că „sunteți responsabil pentru menținerea accesului la dispozitivele de încredere și la cheia de recuperare. Dacă pierdeți aceste două elemente, ați putea fi blocat permanent din contul dvs.”.

Jeff Pollard, vicepreședinte și analist principal la Forrester Research, a declarat că firma ar trebui să ofere mai multe opțiuni de asistență pentru clienți și „modalități de autentificare pentru utilizatorii Apple, astfel încât să poată reseta aceste setări”.

Deocamdată, însă, există câțiva pași pe care utilizatorii îi pot face pentru a se proteja de un potențial furt de acest gen.

Protejați codul de acces


Primul pas este protejarea codului de acces.

Un purtător de cuvânt al Apple a declarat pentru CNN că oamenii pot folosi Face ID sau Touch ID atunci când își deblochează telefonul în public, pentru a evita dezvăluirea codului de acces oricui ar putea fi privit.

De asemenea, utilizatorii pot configura un cod de acces mai lung, alfanumeric, care este mai greu de descifrat de către hoți. De asemenea, proprietarii de dispozitive ar trebui să schimbe imediat codul de acces în cazul în care cred că altcineva l-a văzut.

Setări Screen Time


O altă măsură pe care cineva ar putea să o ia în considerare este un hack care nu este neapărat aprobat de Apple, dar care a circulat online. În cadrul setării Screen Time a unui iPhone, care permite tutorilor să stabilească restricții privind modul în care copiii pot utiliza dispozitivul, există opțiunea de a seta o parolă secundară care ar fi necesară oricărui utilizator înainte de a putea schimba cu succes un ID Apple.

Dacă se activează această opțiune, hoțului i se va cere parola secundară înainte de a schimba parola unui ID Apple.

Fă o copie de rezervă a datelor de pe telefon în mod regulat


În cele din urmă, utilizatorii se pot proteja făcând în mod regulat o copie de rezervă a datelor de pe pe iPhone – prin iCloud sau iTunes – astfel încât datele să poată fi recuperate în cazul în care un iPhone este furat. În același timp, utilizatorii ar putea lua în considerare stocarea fotografiilor importante sau a altor fișiere și date sensibile într-un alt serviciu cloud, cum ar fi Google Photos, Microsoft OneDrive, Amazon Photos sau Dropbox.

Acest lucru nu va împiedica infractor să obțină acces la dispozitiv, dar ar trebui să limiteze o parte din consecințele în cazul în care acest lucru se va întâmpla.

Citește și