• Barbie a luat naștere în 1959, atunci când mulți evrei se luptau cu conceptul de asimilare.
  • Barbie era copilul unei femei de afaceri evreiești, Ruth Handler, a cărei familie a fugit de sărăcie și antisemitism în Polonia.
  • Ruth a observat că fiica sa se juca cu păpuși de hârtie și se prefăcea că era femeie adultă.

Barbie a luat naștere în 1959, atunci când mulți evrei se luptau cu conceptul de asimilare, scrie The Jerusalem Post.

Cu mult timp înainte de filmul „Barbie”, oamenii trăiau doar cu o imagine a păpușii: un ideal în frumusețe, o fată populară de origine americană, mereu cu zâmbetul pe buze.

Barbie era copilul unei femei de afaceri evreiești, Ruth Handler, a cărei familie a fugit de sărăcie și antisemitism în Polonia. Unii văd în Barbie originală o evreică, un simbol complex al asimilării în Statele Unite de la mijlocul secolului al XX-lea.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Povestea originii lui Barbie

Ruth Handler s-a născut în 1916 în Denver, Colorado, fiind cea mai mică dintre cei 10 copii. Tatăl ei purta numele Jacob Moskowitz, iar pe mama ei o chema Ida.

Ida era bolnavă în momentul în care a născut-o pe Ruth, așa că fetița a fost trimisă să locuiască cu sora ei mai mare, Sarah. Când Ruth avea 16 ani, l-a întâlnit pe Izzy Handler, un student la arte fără bani, care purta un tricou rupt.

„În timp ce traversau țara cu mașina, ea i-a cerut să-și schimbe numele în Elliot”, scrie în „Barbie și Ruth: Povestea celei mai faimoase păpuși din lume și a femeii care a creat-o”. „Ea simțise antisemitismul de la acea vreme, din anii 1930, și chiar a simțit că le-ar fi mai bine cu un nume mai americanizat”.

Împotriva rugăminților familiei sale, care știa că Elliot era sărac, Ruth s-a căsătorit cu el în 1938. Ea a continuat să lucreze la Paramount, în timp ce el s-a înscris la Art Center College of Design și s-a angajat ca designer de corpuri de iluminat, dar au devenit rapid colaboratori.

În 1946, Ruth Handler a devenit primul președinte al Mattel. În curând, compania s-a extins și în domeniul jucăriilor, inclusiv o ukulele de mărimea unui copil numită Uke-A-Doodle, un Jack-in-the-Box și arme de jucărie. Deoarece departamentul de design era format în întregime din bărbați, multe dintre primele jucării erau destinate băieților.

Într-o zi, în timp ce o supraveghea pe fiica ei, Barbara, care avea să devină Barbie, Ruth a avut o idee nouă. A observat că Barbara și prietenele ei se jucau cu păpuși de hârtie și se prefăceau că sunt femei adulte. În anii 1950, singurele păpuși de pe piață erau păpuși pentru bebeluși, presupunând că fetele voiau să se joace de-a mamele. Dar Barbara și prietenele ei voiau să se joace de-a păpușile.

Într-o excursie cu familia în Elveția, în 1956, a observat o păpușă adultă numită Bild Lilli. Această jucărie, bazată pe un personaj seducător de benzi desenate din tabloidul german Bild, a fost concepută ca un cadou de glumă sexuală pentru bărbați. Ruth a văzut-o ca pe o schiță pentru Barbie.

Este Barbie feministă? Evreiască?

Silueta subțire a lui Barbie a stârnit reacții din partea feministelor în anii 1970. „Nu sunt o păpușă Barbie!” a devenit un cântec al participanților la greva femeilor pentru egalitate din 1970 din New York. Mai multe grupuri au declarat că, dacă Barbie ar fi o femeie reală, proporțiile sale ar obliga-o să meargă în patru labe și nu ar avea suficientă grăsime corporală pentru a avea menstruație.

Handler a spus că Barbie reprezenta o alternativă pentru femei. Femeile nu au putut deschide un card de credit pe numele lor până în 1974, dar Barbie putea cumpăra orice ținută pentru a se potrivi oricărei cariere. Moda ei reprezenta viitorul: Barbie astronaut a apărut în 1965, cu patru ani înainte ca Neil Armstrong să pășească pe Lună și cu 18 ani înainte ca Sally Ride să devină prima femeie americană în spațiu. Ken poate fi iubitul lui Barbie, dar în mai bine de 60 de ani, ea nu s-a căsătorit și nu a avut copii.

Întrebarea despre modul în care evreii americani puteau sau nu să se raporteze la Barbie spunea multe despre locul lor în Statele Unite la acea vreme. Handler a creat-o pe Barbie în 1959, când mulți evrei se luptau cu conceptul de asimilare. Deși au continuat să se confrunte cu discriminarea în perioada postbelică, aceștia aveau, de asemenea, parte de un nou început, o viață cu care nu se identificaseră niciodată, potrivit lui Emily Tamkin, autoarea cărții „Bad Jews: A History of American Jewish Politics and Identities”.

Dintr-o dată, la fel ca mulți alții, s-au mutat în America suburbană, cu garduri albe, teritoriul Barbie.

Așadar, la fel ca și moda iconică a lui Ralph Lauren, un designer evreu care și-a schimbat numele de familie din Lifshitz, sau colindele de Crăciun ale lui Irving Berlin, un imigrant evreu rus născut Israel Beilin, Barbie va deveni, în mod paradoxal, un element central al idealului american în care evreii trebuiau să se asimileze, a declarat Tamkin.

Citește și