• Cu nava spațială Smart Lander for Investigating Moon (Slim), Japonia a devenit doar a cincea țară care reușește o aterizare ușoară pe Lună.
  • Nava spațială a funcționat cu ajutorul bateriei timp de câteva ore înainte ca autoritățile să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice.
  • Tehnologia de aterizare ar putea permite explorarea în viitor a polilor lunari colțuroși.

Sonda japoneză de aselenizare și-a reluat operațiunile după ce a fost închisă timp de o săptămână din cauza unei probleme de alimentare cu energie electrică. Agenția japoneză de explorare aerospațială a declarat că a restabilit contactul cu modulul de aterizare duminică seara, indicând că defecțiunea a fost remediată, scrie BBC.

Celulele sale solare funcționează din nou, după ce o schimbare a condițiilor de iluminare i-a permis să capteze lumina soarelui, a precizat agenția. Acesta nu a putut genera energie atunci când a aterizat pe 20 ianuarie, deoarece celulele solare erau îndreptate în direcția opusă soarelui.

Cu nava spațială Smart Lander for Investigating Moon (Slim), Japonia a devenit doar a cincea țară care reușește o aterizare ușoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India. Nava spațială a funcționat cu ajutorul bateriei timp de câteva ore înainte ca autoritățile să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice atunci când unghiul luminii solare se va schimba.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Jaxa a împărtășit o fotografie realizată de Slim a unei roci din apropiere pe care a poreclit-o „pudel de jucărie”. Modulul de aterizare va analiza compoziția rocilor în căutarea unor indicii despre originea Lunii, a precizat Jaxa.

Slim a aterizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli, la mai puțin de 55 m de ținta sa într-un crater. Jaxa a descris-o drept o „aterizare precisă fără precedent”.

Tehnologia de aterizare ar putea permite explorarea în viitor a polilor lunari colțuroși, văzuți ca potențiale surse de combustibil, apă și oxigen, a precizat agenția. Misiunea Slim a venit după mai multe încercări anterioare ale Japoniei care au eșuat, inclusiv una a start-up-ului iSpace, care a văzut prăbușirea modulului său de aterizare pe Lună atunci când computerul de bord a devenit confuz cu privire la altitudinea la care se afla deasupra Lunii.

Jaxa nu a putut spune imediat până când Slim va opera pe Lună. Aceasta a declarat anterior că landerul nu a fost proiectat să supraviețuiască unei nopți lunare. O noapte lunară, adică atunci când suprafața Lunii nu este expusă la soare, durează aproximativ 14 zile. Din punct de vedere statistic, s-a dovedit a fi foarte greu de aterizat pe Lună. Doar aproximativ jumătate din toate încercările au reușit.

Citește și