- Raportul evidențiază riscurile cu care se confruntă România în următorul deceniu.
- Bucureștiul a fost și a rămas un jucător de rangul doi, care ia ce i se dă, ca beneficiar de proiecte și fonduri.
- O altă problemă este dată de vulnerabilitatea geografică a țării.
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă într-o Europă în continuă schimbare? Un Raport al Expert Forum numit „Următorii 10 ani” enumeră în 75 de pagini cele mai importante provocări cărora trebuie să le facă față România în anii care urmează.
Advertisment
Raportul evidențiază riscurile cu care se confruntă România în următorul deceniu, inclusiv potențiala pierdere a fondurilor UE și provocările convergenței economice pe fondul schimbărilor globale. De ce? Autorii raportului spun că România nu a vrut niciodată să devină lider în vreun domeniu și nu a avut inițiative sau idei. Bucureștiul a fost și a rămas un jucător de rangul doi, care ia ce i se dă, ca beneficiar de proiecte și fonduri, fără să ceară ceva în plus și fără să vină cu politici inovatoare, notează Deutsche Welle.
Pe parte economică, autorii ridică două probleme cruciale. În ce măsură tendința de creștere din trecut este sustenabilă în noile condiții și în ce măsură actualul model de creștere al țării este în conformitate cu tendințele preconizate ale UE, care se vor îndrepta către producția „verde”. O altă problemă este dată de vulnerabilitatea geografică a țării. Iar această vulnerabilitate s-ar accentua dacă Ucraina ar pierde războiul cu Rusia. Poziția de periferie și frontieră a lumii occidentale este completată de vecinătatea unor state cu puternică influență rusă, ceea ce indică potențiale riscuri de agresiuni hibride sau chiar convenționale.
Recomandări
„Cu o populație mai mică și bine educată, cu decizii politice inteligente și cu stimulentele potrivite, România are potențialul de a deveni foarte competitivă”, spun autorii raportului. De aceea este esențial pentru România să stabilească politici clare, în special pentru a-și spori ambițiile de a atrage mai multe fonduri UE, sau de a participa la inițiative pan-europene precum super-rețeaua de electricitate.
Citește și
- FOTO. Praful saharian acoperă Grecia. Cum e afectată România
- SUA pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
- O echipă de români „RoLUG” a intrat în Cartea Recordurilor cu LEGO
Partenerii noștri