- Rezerva Federală a crescut dobânda de referință cu 0.25 puncte procentuale, a zecea majorare din ultimele 14 luni.
- Gregory Daco, economist-șef la EY-Parthenon, consideră că ar fi ,,prudent” ca Fed să se oprească acum.
- Fed a început să majoreze în mod agresiv dobânda încă de anul trecut, când inflația din Statele Unite a scăpat relativ de sub control.
Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a mărit dobânda de referință la cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani, în efortul de a stabiliza creșterea prețurilor într-un context financiar şi geopolitic instabil, scrie presa internațională.
Advertisment
Rezerva Federală a crescut dobânda de referință cu 0.25 puncte procentuale, a zecea majorare din ultimele 14 luni. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%, până la intervalul 5,00% – 5,25%.
,,Activităţile economice s-au extins într-un ritm modest în primul trimestru. Ritmul creării locurilor de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflaţia se menţine ridicată. Sistemul bancar american este sănătos şi rezistent. Condiţiile de creditare mai stricte pentru familii şi companii probabil vor avea efecte asupra activităţilor economice, asupra angajărilor şi inflaţiei. Amploarea acestor efecte rămâne incertă. Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaţioniste” , a anunţat Rezerva Federală.
Recomandări
Ultimele decizii ale autorităților americane au crescut simțitor costul creditării în cea mai puternică economie a lumii, încetinind astfel sectorul imobiliar și având consecințe asupra ultimelor prăbușiri bancare.
Fed a semnalat că ar putea fi ultima majorare a dobânzii de referință
Fed a început să majoreze în mod agresiv dobânda încă de anul trecut, când inflația din Statele Unite a scăpat relativ de sub control. Astfel, dobânda a crescut de la 5% la 5.25%, de la aproape zero în martie 2022. Băncile centrale din Marea Britanie și Uniunea Europeană au luat, ca urmare, măsuri similare.
Ratele mai mari ale dobânzii fac ca prețurile locuințelor să crească, oamenii de afaceri fiind mult mai reticenți în a face împrumuturi. Prin această măsură, experții Rezervei Federale speră ca cererea să scadă și, prin urmare, prețurile să coboare.
În martie inflația din SUA, rata la care prețurile cresc, s-a situat la 5% – cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani – deși la un nivel încă incomod de mare pentru Fed, care țintește o rată de 2%.
Gregory Daco, economist-șef la EY-Parthenon, consideră că ar fi ,,prudent” ca Rezerva Federală să se oprească acum, menționând că riscurile pentru economie sunt în creștere pe măsură ce creditarea încetinește.
,,Frica de recesiune este foarte prezentă în economie astăzi” , a spus el. ,,Nu cred că bătălia inflației s-a încheiat, dar ne aflăm într-o situație în care vedem o deflație treptată și ne aflăm, de asemenea, într-un mediu în care ratele dobânzilor sunt ridicate și, prin urmare, ar trebui să constrângă activitatea de afaceri, care ar trebui să ducă la o nouă deflație în următoarele luni” , a explicat el.
Citește și
Gwyneth Paltrow spune „cine e mai bun la pat”: Ben Affleck sau Brad Pitt?
Partenerii noștri