Dacă ai angajaţi bolnavi de Covid şi pui lacătul pe uşă, firma ta va primi ajutor de la Guvern

  • Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care vine în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor care sunt nevoiţi să întrerupă activitatea
  • Angajaţii care îşi întrerup activitatea dacă apar cazuri confirmate cu COVID-19 în firmă vor primi indemnizaţie de şomaj tehnic
  • Măsura se aplică tuturor angajaţilor, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical

Dacă vei avea în firmă angajaţi confirmaţi pozitiv cu coronavirus şi trebuie să îţi opreşti activitatea, Guvernul te va ajuta. Toţi angajaţii, cu excepţia celor care sunt în concediu medical, vor primi indemnizaţie de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut.

Banii vor veni din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Direcţia de Sănătate Publică este cea care va decide dacă trebuie să pui lacătul pe uşă. Consultantul fiscal Valentina Saygo crede că proiectul este mai mult decât benefic, mai ales în contextul actual, când este mult mai greu să aplici pentru şomajul tehnic obişnuit. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată joi şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.  

„(Măsura n.r) Este simplă şi este asemănătoare cu şomajul tehnic. Angajatul are siguranţa că va primi un venit, decât să se închidă firma pur şi simplu”, a comentat Valentina Saygo. 

Totodată, măsura îl ajută pe angajatorul „care estimează că reia activitatea după depăşirea perioadei neplăcute cu acelaşi personal. Acesta nu este nevoit să-şi disponibilizeze resursa umană”.