• COP28: Guvernele au convenit pentru prima dată să facă tranziția de la combustibilii fosili.
  • În loc de expresia „elimină treptat”, textul le spune țărilor să „facă tranziția” de la combustibilii fosili.
  • Summit-ul din Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), a fost anunțat pentru perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, însă negocierile s-au prelungit până miercuri dimineață.
  • Reuniunea a avut loc după un an de fenomene meteorologice extreme, în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice.

Într-un acord istoric adoptat la COP28, guvernele au convenit pentru prima dată să facă tranziția de la combustibilii fosili, scrie Sky News.

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat miercuri dimineață textul acordului, după ce desfășurarea negocierilor a fost depășită masiv în Dubai – iar gazda, Emiratele Arabe Unite, a fost forțată să treacă printr-o sesiune plenară de închidere, fără obiecții.

În loc de expresia „elimină treptat”, textul le spune țărilor să „facă tranziția” de la combustibilii fosili, începând cu acest deceniu. Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri COP pentru climă când națiunile au convenit asupra unei renunțări la petrol, gaze și cărbune, care reprezintă în prezent aproximativ 80% din energia globală.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ministrul Norvegiei pentru Climă și Mediu, Espen Barth Eide, a declarat: „Este prima dată când lumea se unește în jurul unui text atât de clar despre necesitatea de a face tranziția de la combustibilii fosili.

„A fost elefantul din cameră. În sfârşit, ne ocupăm direct.”

Melanie Robinson, directorul programului global pentru climă la World Resources Institute, a salutat, de asemenea, textul, spunând: „Acest text face un îndemn clar către lume să facă tranziția de la combustibilii fosili și să accelereze acțiunile în acest deceniu”.

Acordul cere în mod special „tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată și echitabilă… pentru a atinge zero net până în 2050, în conformitate cu știința”.

Documentul recunoaște „nevoia de reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor de GES (gaze cu efect de seră) în conformitate cu pragul de 1,5 grade Celsius.

Prevederile acordului

• Triplarea capacității de energie regenerabilă la nivel global și dublarea ratei medii anuale globale de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030;

• Reducerea rapidă a cărbunelui și limitarea autorizației pentru generarea de energie electrică pe bază de cărbune;

• Accelerarea eforturilor la nivel global în direcția sistemelor energetice cu emisii nete zero, utilizând combustibili zero și cu emisii reduse de carbon cu mult înainte sau până la jumătatea secolului;

• Trecerea de la combustibilii fosili în sistemele energetice, începând cu acest deceniu, într-o manieră justă, ordonată și echitabilă, astfel încât să atingem zero net până în 2050, în conformitate cu știința;

• Accelerarea tehnologiilor cu emisii zero și scăzute, inclusiv, printre altele, surse regenerabile, nucleare, tehnologii de reducere și eliminare, cum ar fi captarea și utilizarea și stocarea carbonului, în special în sectoarele greu de atenuat, și producția de hidrogen cu emisii scăzute de carbon, pentru a spori eforturile de înlocuire a combustibililor fosili neclintiți în sistemele energetice.

• Accelerarea și reducerea substanțială a emisiilor non-CO2, inclusiv, în special a emisiilor de metan la nivel global până în 2030;

• Accelerarea reducerii emisiilor din transportul rutier printr-o serie de căi, inclusiv dezvoltarea infrastructurii și implementarea rapidă a vehiculelor cu emisii zero;

• Eliminarea treptată a subvențiilor ineficiente pentru combustibilii fosili care nu abordează sărăcia energetică sau tranzițiile echitabile, cât mai curând posibil.

Peste 100 de națiuni au cerut ca expresia „eliminare treptată” să fie folosită în ceea ce privește combustibilii fosili în rezoluție, dar acest limbaj a fost diluat. Sesiunile intensive au ținut până miercuri dimineața. Apoi, președinția condusă de Emiratele Arabe Unite, condusă de Sultan al-Jaber, a prezentat delegaților din aproape 200 de națiuni un nou document central – numit Bilanțul Global – imediat după răsăritul soarelui în Dubai. Este a doua versiune prezentată în aproximativ două săptămâni.

O parte din limbajul versiunilor anterioare ale proiectului, care a supărat majoritatea națiunilor care cer acțiuni dramatice pentru a aborda schimbările climatice, a fost modificat.

Acțiunile care au fost prezentate anterior ca opționale s-au schimbat în „apeluri către părți” ceva mai directe. După o scurtă informare, directorul pentru politicile climatice și energetice a Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați, Rachel Cleetus, a declarat că este „cu siguranță o îmbunătățire” față de versiunile anterioare care au fost criticate masiv. Scopul Bilanțului Global este de a ajuta națiunile să-și alinieze planurile naționale de climă la Acordul de la Paris.

Citește și