• Autoritățile ar putea decide azi dacă Bucureștiul intră sau nu în carantină.
  • Decizia va fi luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Alin Stoica, prefectul Capitalei a spus că „Decizia nu este doar a instituției Prefectului. Orice decizie trebuie supravegheată de Guvern”.
  • Klaus Iohannis a declarat miercuri, 24 martie, că instituirea carantinei în București nu este o soluție.
  • Florin Cîțu a spus miercuri că respectarea strictă a actualelor măsuri ar fi suficientă.
  • Localitățile ilfovene Balotești, Mogoșoaia, Snagov și Ștefăneștii de Jos au intrat în carantină începând de miercuri ora 22:00, pentru 14 zile.

UPDATE 18.00 – Alin Stoica: Restricțiile în București s-ar putea aplica de vineri seara

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, joi seara, că restricțiile în București ar urma să fie aplicate de vineri seara, iar dacă Guvernul va decide că printre măsuri ar fi limitarea intrării și ieșirii din oraș, acest lucru se va aplica.

„Dacă măsura Guvernului va fi aceasta, de a restricționa ieșirea din București, da (se va restricționa – n.r.). Vom ieși doar în condițiile în care există necesitatea deplasării pentru a ajunge la locul de muncă, pentru a însoți persoane bolnave, pentru tratament. Sunt exceptate transporturile de mărfuri, de persoane”, a spus prefectul.

Vineri dimineața este programată o ședință a Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență (CMBSU).

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE 17.00 – Prefectul Capitalei, despre noile restricții: Așteptăm documentul aprobat de Guvern

Alin Stoica a declarat la Aleph News că a aflat despre noile restricții aprobate de CNSU pentru localitățile care depășesc rata de infectare de 4 la mia de locuitori și de cele unde indicele de infectare este de peste 7,5 la mie, dar așteaptă documentul oficial aprobat de Guvern.

„Aștept informațiile oficiale de la Guvern. (…) Dacă se confirmă scenariul, (așteptăm – n.r.) reducerea orei până la care se poate ieși din casă și reducerea orei de funcționare pentru agenții economici”, a spus Alin Stoica.

UPDATE 11.40 Evaluarea națională și bacalaureatul rămân la datele stabilite

Ministerul Educaţiei a avut o şedinţă în care s-a discutat situaţia COVID-19 şi structura anului şcolar. Vacanța prelungită de primăvară rămâne, cu excepția claselor terminale. Elevii de clasa a VIII-a și a XII-a fac ore online în aprilie.

Evaluarea națională și examenul de bacalaureat nu se mai decalează.

UPDATE 11.22 Primarul Cristian Popescu Piedone suspendă restricţiile anti-COVID-19 impuse în Sectorul 5

În urma unei discuţii telefonice pe care prefectul Capitalei a avut-o cu primarul Sectorului 5, joi dimineaţă, Primăria Sectorului 5 a decis să suspende pentru moment dispoziţia dată miercuri, privind unele măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19 pe raza sectorului.

Bucureștiul intră azi în carantină?

Autoritățile ar putea decide astăzi dacă Bucureștiul intră sau nu în carantină. De-a lungul săptămânii, oficialii țării s-au întrecut în declarații, de la Klaus Iohannis, președintele României, până la primarul Sectorului 5 care a impus deja o serie de măsuri care între timp au fost și criticate.

Totuși, românii trăiesc în continuare sub semnul incertitudinii. Fie că vorbim despre închiderea Bucureștiului, fie că vorbim despre educație, fie că ne referim la sărbătorile Pascale sau la campania de vaccinare anti-COVID.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: „Decizia nu este doar a instituției Prefectului”

Alin Stoica declara pe 23 martie 2021 că decizia nu este doar la prefectură. „Având în vedere importanța acestui centru urban, orice decizie trebuie supravegheată de Guvern”, spunea Alin Stoica.

„Majoritatea propunerilor țin de respectarea măsurilor pe care ar fi trebuit ca oamenii, în mod natural, să le respecte”, a mai spus Alin Stoica.

DSP a propus pe 23 martie o listă de măsuri noi pentru București

  • În magazine vor intra mai puțini clienți pentru ca aceștia să aibă patru metri pătrați de spațiu în jur;
  • Magazinele se închid la 18:00, nu 21:00 cum este în prezent, iar în weekend la ora 16:00;
  • Programul angajaților va fi decalat și se va institui triajul epidemiologic la intrarea în instituții publice;
  • Se interzic competițiile sportive pentru amatori, dar cele pentru profesioniști răman deschise;
  • Evenimentele private (înmormântari, botezuri) se vor putea organiza cu maximum 16 persoane;
  • Cluburile și barurile rămân închise;
  • Activitățile private pentru copii în spații închise și locurile de joacă se închid;
  • O veste bună ar fi însă că terasele rămân deschise, cu toate că vor fi verificate prin controale.

Klaus Iohannis: Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor, putem să facem față acestui val trei

Klaus Iohannis declara pe 24 martie 2021 că nu consideră instituirea carantinei o soluție pentru București.

„Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție. Doar restricții suplimentare sunt necesare fiincă nimeni nu-și dorește să ajungem în situația de avarie ca să nu mai putem gestiona acest al treilea val”, spunea Klaus Iohannis.

Florin Cîțu crede că este suficientă respectarea strictă a actualelor măsuri

Premierul a declarat și că va crește capacitatea de vaccinare „Astfel încât, la jumătatea lunii aprilie să ajungem la efectuarea zilnică a 100.000 de doze”.

Cîțu le-a transmis bucureștenilor și că nu ar trebui să asculte scenariile și „Să aștepte decizia!”.

Ce se întâmplă cu școlile și educația

Sorin Cîmpeanu a anunțat că evaluarea națională va fi susținută în perioada 5 – 8 iulie 2021, examenul fiind amânat. Această decizie ar putea face ca 65.000 de elevi să repete anul școlar.

Miercuri, 24 martie 2021, Cîmpeanu, ministrul Educației, declara că va propune scurtarea semestrului al doilea cu o săptămână. Astfel, elevii ar termina cursurile pe 25 iunie.

Sărbătorile Pascale: Mergem sau nu la biserică de Paște

Dacă în 2020 am fost nevoiți să petrecem Paștele în casă, anul acesta președintele României spune că Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată merge și la biserică, să se întâlnească în cerc mai restrâns cu familia”.

„Nu-mi doresc să îngrădim accesul la biserică. Trebuie să găsim soluții ca oamenii să meargă la biserică, a declarat Klaus Iohannis.

Alte declarații ale oficialilor

Totuși, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că nu exclude carantina pentru București.

„Nu putem exclude acest lucru și senzația mea este că vom ajunge acolo în câteva zile”, spunea Vlad Voiculescu.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, declara că „Tot ce înseamnă măsuri de închidere a școlilor, de închidere a activităților economice sunt măsuri obligatorii care urmează niște acte normative emise de autorități naționale. Noi, autorități locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuție am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă, care să evite carantinarea Bucureștiului”.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, anunța pe pagina sa de Facebook că de azi, 25 martie 2021, se va reduce programul agenților economici de pe raza sectorului.

„LUNI – VINERI – mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00. SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00”, scria Cristian Popescu Piedone pe Facebook.

Alin Stoica îi cere primarului să revoce de urgență dispoziția dată anterior.

Ministerul Sănătăţii schimbă modul de calcul al ratei de incidenţă COVID

Secretarul de stat, Andreea Moldovan spune că va fi luat în considerare acelaşi interval de 14 zile, dar care se opreşte cu 3 zile înainte de raportare.

Modificarea ar putea duce la o creștere a ratei de infectare.

Platforma de programare pentru vaccinare va fi modificată din 1 aprilie

De la 1 aprilie, românii pot vedea în platforma de programare cu ce ser se vaccinează.

Platforma de programare pentru vaccinare va fi modificată din 1 aprilie. Vaccinarea la medicii de familie va fi făcută cu Johnson&Johnson și AstraZeneca.

Localitățile ilfovene Balotești, Mogoșoaia, Snagov și Ștefăneștii de Jos intră în carantină începând de miercuri ora 22:00, pentru 14 zile

Rata de infectare în comuna Balotești este de 7,14 la mia de locuitori, în Mogoșoaia – 6,55, în Snagov – 6,64, iar în Ștefăneștii de Jos de 6,66.