• Refugiații ucraineni devin persoane fără adăpost.
  • Continuarea războiului a lăsat mai mulți refugiați fără adăpost.
  • Consiliile intervin pentru a atenua majoritatea cazurilor de persoane fără adăpost.

Consiliile au solicitat o revizuire urgentă a finanțării pentru refugiații ucraineni, în contextul în care 9.000 de persoane au fost raportate ca fiind fără adăpost și multe altele au nevoie de sprijin pe termen lung – fără niciun semn că războiul se va încheia după doi ani. Guvernul a anunțat duminică că va prelungi cu încă 18 luni vizele de trei ani ale ucrainenilor care au scăpat de război, scrie The Guardian.

Măsura a fost acceptată de consilii, parlamentari și alte persoane care au solicitat guvernului să rezolve problema vizelor care expiră în martie 2025, mulți dintre ei confruntându-se cu anxietate și sănătate mintală precară ca urmare a incertitudinii privind viitorul lor loc de muncă sau de studiu.

Cu toate acestea, consiliile se confruntă în continuare cu o presiune uriașă pentru a găzdui refugiații care se prezintă ca persoane fără adăpost, precum și pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se mute de la gazdele lor sponsor, în contextul în care săptămâna aceasta se apropie cea de-a doua aniversare a conflictului.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Asociația guvernelor locale a declarat că prezentarea continuă a refugiaților ucraineni ca persoane fără adăpost, la o rată de aproximativ 4.500 pe an, a fost determinată în mare parte de o întrerupere a acordurilor de sponsorizare. Numărul celor aflați în locuințe temporare a crescut cu 25%, de la 660 în această perioadă a anului trecut la 820. Din totalul de 9.000 de persoane, aproximativ 6.000 au fost prevenite sau au fost eliberate de consiliile locale.

Familiile britanice au jucat un rol imens în găzduirea multora dintre cei 250 000 de sosiți ucraineni, gazdele fiind plătite cu 350 de lire sterline pe lună în primul an și 500 de lire sterline în al doilea an, dar un număr mare dintre aceste relații au ajuns la final. Multe familii ucrainene au întâmpinat dificultăți în obținerea de locuințe, iar proprietarii cer depozite și garanții mari în avans.

Pauline Latham, un parlamentar conservator care a condus luna aceasta o dezbatere parlamentară în care a militat pentru prelungirea vizelor dincolo de martie 2025, a cerut, de asemenea, să se gândească mai mult la modul în care să îi găzduiască pe ucraineni mai permanent pentru a le permite să își continue viața.

„Ar trebui să ne gândim cum vom reduce la minimum riscul pentru ucrainenii care sunt amenințați să rămână fără locuință, pe măsură ce programul Homes for Ukraine se apropie de sfârșit”, a spus ea.

Guvernul ucrainean și-a exprimat speranța că mulți refugiați se vor întoarce acasă odată ce conflictul se va încheia, în loc să se stabilească definitiv în altă parte.

În ceea ce privește prelungirea vizelor, Tom Pursglove, un ministru al imigrației, a declarat „Această nouă schemă de prelungire a vizelor oferă certitudine și reasigurare pentru ucrainenii din Regatul Unit cu privire la viitorul lor în timp ce acest război continuă, iar noi vom continua să oferim un refugiu sigur pentru cei care fug de conflict”.

Citește și