- Franța a notificat că nu există elemente privind implicarea Kievului în atentatul terorist de la Moscova.
- Moscova susține că Miniștrii Lecornu și Șoigu au vorbit despre negocieri pe Ucraina, Parisul dezminte.
- Stoltenberg propune un fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a vorbit miercuri la telefon cu omologul său rus, Serghei Șoigu. Acest schimb de o oră a fost solicitat de Paris pe tema antiterorismului, și vine la scurt timp după atacul din 22 martie lângă Moscova, revendicat de Statul Islamic. Este o premieră din octombrie 2022 și schimbul de replici publice care a urmat între cele două Ministere arată un nou eșec în tentativa de redeschidere a canalelor de comunicare între Paris și Moscova.
Ce ne spun cele două versiuni asupra convorbirii dintre Lecornu și Șoigu?
Divergențele asupra naturii discuțiilor au apărut imediat în comunicatele din cele două capitale. Ministerul rus al Apărării a reafirmat miercuri seară că cele două țări s-au declarat „gata să poarte un dialog” cu privire la conflictul din Ucraina.
Comentariile au fost imediat negate de Paris. Anturajul Ministrului francez a declarat pentru AFP că „Franţa nu a acceptat şi nici nu a propus nimic” pe acest subiect. Un comunicat de presă al Ministrului a anunțat anterior că „a condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina” în timpul acestui apel și a reamintit disponibilitatea Franței pentru „schimburi sporite” cu Rusia în lupta împotriva terorismului, dar și că Franța „nu deține nici o informație care să permită stabilirea unei legături între acest atac și Ucraina” cerând Moscovei să înceteze orice manipulare. Răspunsul Moscovei: „Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supraveghetorilor săi occidentali. Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze să nu fie în spatele atentatului”.
O decizie importantă a fost luata în Consiliu, și anume ca NATO să preia coordonarea ajutorului militar și financiar pentru Ucraina. Este o măsură de precauție în perspectva unei eventuale victorii a lui Donald Trump la prezidențiale în noiembrie. Stoltenberg a anunțat crearea unui fond de 100 de miliarde euro pentru a face previzibil ajutorul occidentului pentru Ucraina. Modalitățile concrete pentru toate acestea vor fi decise la summitul NATO de la Washington, în iunie. Între timp, Ucraina a semnat un nou acord de securitate, de această dată cu Finlanda, țară care a anuntat și un nou pachet de ajutor.
Citește și