• Un tribunal internațional din Franța a decis marți că eșecul Elveției de a aborda în mod adecvat criza climatică reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
  • Este pentru prima dată când instanța se pronunță asupra unui litigiu privind clima. Nu există drept de apel, iar hotărârea este obligatorie din punct de vedere juridic.
  • Experții spun că hotărârea instanței ar putea sprijini alte cauze privind clima bazate pe drepturile omului aflate pe rolul instanțelor internaționale.

Un tribunal internațional din Franța a decis marți că eșecul Elveției de a aborda în mod adecvat criza climatică reprezintă o încălcare a drepturilor omului, într-o hotărâre istorică privind clima care, potrivit experților, ar putea avea un efect de propagare în întreaga lume.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Franța, a pronunțat hotărârea în cazul unui proces intentat de peste 2.000 de femei elvețiene împotriva Elveției, care au susținut că valurile de căldură cauzate de schimbările climatice le subminează sănătatea și calitatea vieții și le pun în pericol de moarte, scrie CNN.

Instanța a decis că guvernul elvețian a încălcat unele dintre drepturile omului din cauza unor „lacune critice” în legislația națională de reducere a emisiilor de căldură ale planetei, precum și din cauza faptului că nu a reușit să îndeplinească obiectivele climatice din trecut.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Acest lucru a însemnat o încălcare a drepturilor la protecție efectivă împotriva „efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții”, a declarat instanța.

Este pentru prima dată când instanța se pronunță asupra unui litigiu privind clima. Nu există drept de apel, iar hotărârea este obligatorie din punct de vedere juridic.

Experții spun că hotărârea instanței ar putea sprijini alte cauze privind clima bazate pe drepturile omului aflate pe rolul instanțelor internaționale și ar putea deschide porțile pentru numeroase procese similare care vor fi lansate în viitor.

Citește și