• MApN stabilește zonele unde se instituite măsuri de protecție a populației.
  • ISU va emite mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea drone.
  • În localitățile Plauru și Ceatalchioi vor fi construite spații de de adăpostire.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației, inclusiv emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. De asemenea, inspectoratele județene pentru situații de criză vor instrui populația ce să facă în astfel de situații.

Până acum am văzut români care mergeau pe malul Dunării și filmau exploziile de acolo, oamenii trebuie să știe că trebuie să se adăpostească, inspectoratele vor construi adăposturi în apropierea porturilor ucrainene. Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, susține că trebuie luate măsuri militare, referindu-se la Polonia, unde, dislocarea sistemelor aeriene au fost bine primite din populația din zonă. În același timp, sistemele Ghepard în Ucraina au dat rezultate bune împotriva dronelor, iar România are astfel de sisteme și ar putea face următorul pas. Un al treilea pas ar fi măsurile diplomatice.

Aseară, șeful Statului Major al Apărării, împreună cu șeful Statului Major al Forțelor Navale, al Forțelor Aeriene au vorbit despre drone. Nu există încă detalii oficiale. În prezent se caută și a doua dronă deoarece aceasta a fost găsită pe malul Dunării, iar din imaginile transmise de Ucraina, drona care ar fi explodat pe malul românesc al Dunării ar fi mai departe de mal, în jur de 50 de metri.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și: