• Restricțiile „ilegale” impuse de Israel asupra ajutorului umanitar pentru Gaza nu se opresc.
  • Cantitatea de ajutor care intră acum în Gaza este contestată de atât de Israel cât și de SUA.
  • Ofensiva declanșată în 7 octombrie a transformat o mare parte din Fâșia Gaza într-un pustiu.

UPDATE 22:00

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir: Pedeapsa cu moartea este soluția corectă la problema supraaglomerării închisorilor.

UPDATE ORA 21:00

Israeli Broadcasting Corporation: Netanyahu și Katz le-au cerut miniștrilor de externe ai Germaniei și Marii Britanii să facă presiuni asupra Hamas pentru a finaliza un acord de schimb. Consiliul de Război va avea loc mâine pentru a discuta dosarul răpiților și cele mai recente evoluții privind un acord de schimb.

UPDATE ORA 20:00

Biden: În cele 12 zile de când am vorbit cu Netanyahu, 3.000 de camioane au intrat în Gaza, o creștere zilnică de peste 50%. Încă nu este suficient.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

UPDATE ORA 19:00

Grupul WhatsApp al familiei Haniya pe 7 octombrie. Este ora 6:40 și înainte să fie clar ce se întâmplă exact, sora lui Ismail Haniyeh, Zabah Haniyeh, scrie deja: „Războiul a început”.

UPDATE ORA 18:00

Radioul armatei israeliene: Avioane militare au bombardat Valea Bekaa din interiorul Libanului ca răspuns la împușcăturile arabilor Aramsha.

UPDATE ORA 16:00 – Atacul din nordul Israelului

Numărul persoanelor rănite în atacul asupra Arab al-Aramshe a crescut acum la 18.

UPDATE ORA 15:00 – Bilanțul răniților în nordul Israelului crește la 13

S-a confirmat că cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma unui atac aerian revendicat de Hezbollah asupra satului Arab al-Aramshe din nordul Israelului, dintre care patru în stare gravă, potrivit The Times of Israel, citând serviciul național de ambulanță al Israelului.

Armata israeliană spune că a identificat „sursa incendiului” și că mai târziu a lansat lovituri aeriene asupra unui complex militar Hezbollah din apropierea satului Ayta ash Shab, din sudul Libanului.

UPDATE ORA 14:00 – Haniyeh de la Hamas se va întâlni cu președintele Erdogan în Turcia

Ismail Haniyeh, liderul biroului politic al Hamas, va călători în Turcia în acest weekend pentru a purta discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit postului NTV.

Întâlnirea planificată vine la câteva săptămâni după ce Haniyeh a pierdut șapte membri ai familiei – trei copii și patru nepoți – într-un atac aerian israelian care le-a vizat mașina în nordul Gazei.

Erdogan, care a fost unul dintre cei mai fermi apărători ai Hamas și critici ai Israelului în timpul războiului din Gaza, a confirmat că îl va „găzdui pe liderul cauzei palestiniene în weekend”.

UPDATE ORA 13:00 – Cinci răniți în urma unui atac cu rachete în nordul Israelului

O rachetă a lovit un centru comunitar din orașul nordic Arab al-Aramshe, situat în apropiere de granița cu Liban, rănind cel puțin cinci, unul grav, relatează presa israeliană Arutz Sheva.

Medicii răspund la fața locului, se arată în raport, adăugând că alarmele nu au sunat în sat înainte de atac.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană, complice la atacurile coloniștilor ocupați din Cisiordania

Creșterea violenței coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată a fost ajutată de armata israeliană, ale cărei forțe fie au luat parte la palestinieni, fie nu au reușit să îi protejeze, potrivit celui mai recent raport al Human Rights Watch (HRW).

Într-un caz, soldații israelieni au participat alături de coloniști ilegali la un atac asupra satului beduin palestinian Wadi as-Seeq, se arată în raport. Soldații, dintre care mulți au fost ulterior concediați de armata israeliană, au vandalizat casele palestinienilor, le-au confiscat bunurile și au bătut locuitorii ore în șir, în timp ce le-au poruncit să părăsească zona.

Trupele din acest atac erau membri ai unei unități care recrutează în mod activ coloniști israelieni, inclusiv cei cu antecedente penale de violență împotriva palestinienilor, a spus HRW.

Armata israeliană a recrutat aproximativ 5.500 de coloniști în timpul războiului din Gaza, în timp ce a înarmat „echipele de securitate civilă” în Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 11:00 – Ministerul Sănătății din Gaza face apel la pacienții bolnavi și răniți să călătorească în străinătate

Într-o declarație pe Telegram, ministerul a cerut ca palestinienilor din Gaza care au nevoie de tratament pentru cancer și alte boli sau răni grave să li se acorde permisiunea de a călători în străinătate, astfel încât viețile lor să fie salvate.

După mai bine de șase luni de război, există cel puțin 76.465 de răniți în Gaza, cu puține unități sanitare funcționale, care nu au, de asemenea, resursele necesare pentru a-i trata eficient pe aceștia sau pe cei grav bolnavi.

„Pe unii îi pierdem în fiecare zi”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană spune că nu există victime din cauza rachetelor lansate din Liban

Atacurile de pe teritoriul libanez asupra Israelului nu au cauzat victime, spun armata israeliană, în urma unor rapoarte care au fost lansate șase rachete în nord, unde sună alerte aeriene.

Armata israeliană, ca răspuns, a lovit locuri din Liban de unde au fost trase proiectile.

Armata spune că a lovit aseară mai multe poziții Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv Khiam, Mansouri, Aalma El Chaeb și Yater.

UPDATE ORA 09:00 – Coloniștii israelieni au strămutat comunități întregi din Cisiordania

Coloniștii israelieni au „dezrădăcinat complet” șapte comunități și au strămutat mult mai mulți palestinieni în Cisiordania ocupată din octombrie 2023, potrivit unui nou raport al Human Rights Watch (HRW).

„Coloniștii și soldații au strămutat comunități palestiniene întregi, distrugând fiecare casă, cu sprijinul aparent al autorităților israeliene superioare”, a declarat Bill Van Esveld, director asociat pentru drepturile copiilor la HRW.

UPDATE ORA 08:00 – Rachete lansate spre nordul Israelului din sudul Libanului

Al Jazeera Arabic raportează că șase rachete au fost lansate din sudul Libanului către nordul Israelului. Sirenele de atac aerian au fost activate în nordul Israelului, potrivit raportului.

Știre inițială

Israelul continuă să impună restricții „ilegale” asupra ajutorului umanitar pentru Gaza, a declarat astăzi biroul ONU pentru drepturile omului, în ciuda afirmațiilor Israelului și ale altora că barierele au fost reduse.

Ofensiva Israelului în Fâșia Gaza, declanșată de atacurile transfrontaliere mortale ale Hamas din 7 octombrie, a transformat o mare parte din Fâșia Gaza într-un pustiu, sute de mii de oameni fiind acum strămutați și înghesuiți în adăposturi pline de boli.

Cantitatea de ajutor care intră acum în Gaza este contestată, Israelul și Washingtonul afirmând că fluxul a crescut în ultimele zile, dar agențiile ONU spun că este încă mult sub nivelul minim. „Israelul continuă să impună restricții ilegale asupra intrării și distribuirii asistenței umanitare și să efectueze distrugeri pe scară largă a infrastructurii civile”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, reiterând apelurile pentru un acces neîngrădit.

Israelul, care neagă faptul că împiedică ajutoarele umanitare în Gaza, s-a confruntat cu o presiune internațională tot mai mare pentru a permite intrarea mai multor provizii în Fâșia Gaza de când a lovit un convoi de ajutoare la 1 aprilie, ucigând lucrători umanitari internaționali.

Citește și