• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Sievierodonetsk.
  •  „Toate orașele noastre, Șievierodonețk, Donețk, Luhansk, le vom recâștiga pe toate„, a declarat el într-o transmisiune video de noapte.
  • A fost singura dată când într-un discurs menționat Sievierodonetsk, care a căzut în cele din urmă în fața forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte brutale.

UPDATE ORA 23:00

O persoană a fost ucisă în urma atacurilor rusești care au lovit o clădire rezidențială și o grădiniță din centrul capitalei Ucrainei, Kiev – prima dată când orașul a fost vizat de la începutul lunii iunie.


Salvatorii ucraineni au găsit cadavrul unui bărbat mort în dărâmăturile unei clădiri de apartamente din Kiev, după primele lovituri aeriene rusești asupra capitalei în ultimele săptămâni. Biroul procurorului general a declarat că informațiile preliminare indică faptul că o persoană a fost ucisă și patru rănite. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că șase persoane au fost spitalizate cu răni, iar o fetiță de 7 ani a fost scoasă în viață din dărâmături.

UPDATE ORA 22:00

Lituania intenționează să opună veto decizia Comisiei Europene de a permite tranzitul nelimitat al mărfurilor rusești prin UE. În acest moment, Comisia Europeană pregătește un document care permite transportul mărfurilor rusești sancționate către Kaliningrad, adică „din Rusia în Rusia”, dar prin teritoriul Uniunii Europene.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a criticat Turcia, care pune bețe în roate aderării Suediei și Finlandei la NATO:

Turcia este un membru important al NATO. Aderarea Finlandei și Suediei la alianță ar avea un impact pozitiv asupra securității Europei. Au făcut unele eforturi în timpul negocierilor cu Turcia. Dar Turcia trebuie să facă o alegere în fața responsabilităților sale: dorește să întărească alianța sau este împotriva ei? Ceea ce nu poate decât să ridice semne de întrebare cu privire la comportamentul său ca membru al NATO”, a spus ministrul francez de externe.

UPDATE ORA 21:00

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita în cursul săptămânii viitoare două foste republici sovietice din Asia Centrală, Tadjikistan şi în Turkmenistan, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de la invadarea Ucrainei.


Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a făcut bilanțul victimelor atacului asupra unui bloc de locuințe cu nouă etaje din oraș. El a confirmat că o persoană a fost ucisă și cel puțin șase au fost rănite și a precizat că racheta a lovit aproape de locul unui atac similar de la sfârșitul lunii aprilie.

UPDATE ORA 20:00

Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit previziunilor serviciilor de informații occidentale și experților militari, relatează Washington Post.


Au fost confirmate informații despre activitatea de apărare aeriană din Odesa. Potrivit OK Yug, sub acoperirea unei furtuni, rușii au atacat regiunea Odessa cu două rachete antinavă de tip Onyx, eliberându-le din complexul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeei.

UPDATE ORA 19:00

Trupele ruse acumulează forțe pe frontul din Slaviansk și vor încerca să repete scenariile Mariupol și Sievierodonetsk, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk.


Forțele ruse de ocupație răpesc pentru bani în Energodar. O bună parte din localnicii răpiți sunt specialiști care lucrează la Centrala nuclear-electrică din Zaporojiea. Pentru eliberare, persoana răpită sau un membru al familiei sale trebuie să plătească rușilor 50.000 de grivne (cca. 1.700 dolari), afirmă Dmytro Orlov, primarul din Energodar. Zilnic, primarul primește cel puțin două plângeri legate de astfel de răpiri.

UPDATE ORA 18:00

Cancelarul german, Olaf Scholz, a condamnat atacul „brutal” cu rachete al Rusiei asupra Kievului, afirmând că acesta a întărit necesitatea ca liderii G7 să „fie uniți și să-i sprijine pe ucraineni în apărarea țării lor”.

Luând cuvântul după prima sesiune de lucru a unui summit de trei zile al liderilor G7, Scholz a declarat că „toate țările G7 sunt preocupate de crizele cu care ne confruntăm în prezent”.

„Există rate de creștere în scădere în unele țări, inflație în creștere, penurie de materii prime și perturbarea lanțurilor de aprovizionare”, a spus el.

„Sunt foarte, foarte, foarte, foarte încrezător că vom reuși să transmitem un semnal foarte clar de unitate și de acțiune decisivă de la acest summit”.

UPDATE ORA 17:00

Rusia a declarat că atacul său de dimineață asupra capitalei ucrainene, Kiev, a lovit o fabrică de rachete.

Fabrica Artyom „a fost ținta, ca infrastructură militară„, a precizat Ministerul rus al Apărării într-o declarație, adăugând că pagubele produse la o clădire rezidențială din apropiere au fost cauzate de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană.

UPDATE ORA 16:00

Două rachete rusești au lovit în apropiere de orașul ucrainean central Cerkasy, omorând o persoană și rănind alte cinci, au declarat autoritățile regionale.

Astăzi, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Cerkasy. Sunt 2 lovituri în apropierea centrului regional. Un mort și cinci răniți. Infrastructură avariată”, a declarat guvernatorul Ihor Taburets pe Telegram.

UPDATE ORA 15:00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat „jocurile foamei” ale Rusiei, afirmând despre Kremlin că este „singurul responsabil pentru criza alimentară mondială care provoacă suferință în țările cele mai sărace și în gospodăriile cu venituri mici„.

Vorbind cu puțin timp înainte de începerea unui summit G7 în Alpii bavarezi, Michel a declarat că la Kremlin „se folosește hrana ca o armă de război tăcută și trebuie să contracarăm cu fermitate propaganda Rusiei cu privire la prețurile alimentelor și ale îngrășămintelor„.

Rusia „blochează porturile, atacă infrastructura agricolă, transformând câmpurile de grâu în câmpuri de război”, a spus el.

UPDATE ORA 14:00

Rusia lovește centrele de antrenament din trei regiuni ucrainene

Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene din regiunile ucrainene Cernihiv, Zhytomyr și Lviv, au relatat agențiile de presă rusești.

Anterior, Ucraina declarase că rachete rusești au lovit capitala ucraineană Kiev.

UPDATE ORA 13:00

Franța îi îndeamnă pe producători să limiteze prețul petrolului din cauza Ucrainei

Franța a îndemnat producătorii de petrol să limiteze prețul acestei materii prime pentru a pune presiune pe Rusia, care beneficiază de creșterea prețurilor la energie.

Parisul susține o propunere americană pentru un preț maxim al petrolului, dar a declarat că „ar fi mult mai puternic dacă ar veni din partea țărilor producătoare„, a precizat președinția franceză.

UPDATE ORA 12:00

Până în prezent, 25 de locuitori au fost scoși dintre dărâmături după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului”, a declarat primarul acesteia.

Vitali Klitschko a declarat că patru persoane au fost spitalizate, inclusiv o fetiță de șapte ani.

Sirenele de atac aerian perturbă în mod regulat viața în Kiev, dar nu au mai existat lovituri majore asupra orașului de la 5 iunie, când a fost lovită o instalație de reparare a vagoanelor de cale ferată de la periferie, și de la un bombardament de la sfârșitul lunii aprilie, când o producătoare de la Radio Liberty a fost ucisă într-un atac care a lovit clădirea în care locuia.

UPDATE ORA 11:00

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei oferă detalii despre exploziile auzite la primele ore ale dimineții într-un cartier central al Kievului:

  • O clădire rezidențială cu nouă etaje a fost avariată în totalitate;
  • Explozia a avut loc în jurul orei 6:30;
  • Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, iar datele preliminare sugerează că există victime; Aproximativ 19 unități de urgență lucrează în prezent la fața locului.

UPDATE ORA 10:00

Racheta rusă care a lovit Kievul a avut ca scop „intimidarea ucrainenilor” în zilele premergătoare unui summit NATO, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko.

Prima lovitură rusă în capitală în aproape trei săptămâni a avut ca scop „intimidarea ucrainenilor… în apropierea summitului NATO” care va avea loc la Madrid în perioada 28-30 iunie, a declarat Klitschko, care a vizitat locul exploziei.

Reporterii au declarat că un complex rezidențial a fost lovit provocând un incendiu și un nor de fum gri.

UPDATE ORA 09:00

Într-un discurs video susținut noaptea trecută, președintele ucrainean Zelenskyy a declarat că în ziua precedentă 45 de rachete rusești au lovit zone extinse, inclusiv în nordul, sudul și vestul țării.

El a descris loviturile ca fiind menite „nu doar pentru distrugerea infrastructurii noastre„, ci și ca „o presiune foarte cinică și calculată asupra emoțiilor poporului nostru”.

De asemenea, el a promis că va recâștiga toate orașele din regiunile estice, Luhansk și Donețk, inclusiv Severodonetsk, care au fost cucerite de forțele rusești.

UPDATE ORA 08:00

Un atac rusesc avariază instalația nucleară de la Harkov
Un bombardament a avariat o instalație de cercetare nucleară din orașul Harkov, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Acesta a precizat că atacul rusesc a avariat o parte din clădirile și infrastructură, dar nu a afectat zona care adăpostește combustibilul nuclear, iar nivelurile de radiații de acolo se află în limite normale.

Probabilitatea unor noi daune care pot afecta în mod direct starea de securitate nucleară și de radiații, rămâne ridicată din cauza bombardamentelor efectuate de trupele rusești„, a declarat acesta într-o postare online.

UPDATE ORA 06:00

Ucraina va vedea rezultate vizibile” ale contraofensivei din Kherson în două luni
Ucraina va vedea „rezultate vizibile” ale contraofensivei sale în regiunea Kherson, ocupată de Rusia, în luna august, a declarat șeful agenției de informații militare de la Kiev.

Într-un interviu acordat la Kiev, Kiril Budanov, șeful serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că contraofensiva din această zonă va fi dificilă, dar că este posibilă, relatează Reuters.

UPDATE ORA 05:00

Rusia lansează rachete în Ucraina, consolidând câștigurile în estul țării

Forțele rusești au încercat să înghită ultimul bastion ucrainean rămas în estul regiunii Luhansk, continuând să accelereze după ce au preluat sâmbătă controlul deplin asupra ruinelor carbonizate ale orașului Sievierodonetsk și asupra uzinei chimice unde se aflau sute de soldați și civili ucraineni.

Rusia a lansat, de asemenea, zeci de rachete asupra mai multor zone din țară, departe de centrul luptelor din est. Unele dintre rachete au fost lansate de la bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22 desfășurate din Belarus pentru prima dată, a precizat comandamentul aerian al Ucrainei.

Bombardamentul a precedat o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko, în timpul căreia Putin a anunțat că Rusia intenționează să furnizeze Belarusului sistemul de rachete Iskander-M.

UPDATE ORA 03:00

Bombardamentele ucrainene de sâmbătă au forțat trupele rusești să suspende evacuarea oamenilor dintr-o uzină chimică din Sievierodonetsk, la doar câteva ore după ce forțele Moscovei au cucerit orașul, a anunțat agenția de presă Tass, citând poliția locală, relatează Reuters.

Separat, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele speciale se aflau încă în Sievierodonetsk, dirijând focul de artilerie împotriva rușilor. Consilierul, Oleksiy Arestovich, a vorbit într-o adresă video.

UPDATE ORA 01:00

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat pe liderii G7 să nu renunțe” la Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat pe liderii G7 să nu renunțe” la Ucraina, promițând sprijin financiar suplimentar pentru această țară, care încearcă să lupte împotriva invaziei rusești.

Ucraina poate câștiga și va câștiga. Dar are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Acum nu este momentul să renunțăm la Ucraina„, a declarat Johnson sâmbătă.

Marea Britanie este pregătită să ofere încă 525 de milioane de dolari sub formă de garanții pentru împrumuturi, se arată în declarația de la Downing Street, care avertizează că guvernul ucrainean se teme că ar putea rămâne fără bani până în toamnă.

Angajamentul ridică suma totală a ajutorului financiar și umanitar britanic pentru Ucraina în acest an la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze liderilor G7 în cursul zilei de luni, în mod virtual și, potrivit Downing Street, se așteaptă ca acesta să îndemne aliații să ofere sprijin pe termen lung pentru țara sa în război.

Orice semn de oboseală sau de ezitare a sprijinului occidental pentru Ucraina va juca direct în favoarea președintelui (rus) (Vladimir) Putin„, a adăugat el în declarație.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că, pe măsură ce luptele continuă, sprijinul occidental pentru Ucraina trebuie să intre într-o nouă fază”, iar întrebarea este cum să împuternicească” cel mai bine Ucraina.

Aceasta este întrebarea pe care premierul o va pune la summiturile G7 și NATO, încurajându-și colegii lideri să își sporească sprijinul economic, militar și politic pentru Ucraina„, a declarat purtătorul de cuvânt.

În paralel, trebuie să creștem sancțiunile împotriva lui Putin și a acoliților săi, asigurându-ne că aceștia simt costul barbariei lor„.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Sievierodonetsk.

„Toate orașele noastre, Șievierodonețk, Donețk, Luhansk, le vom recâștiga pe toate„, a declarat el într-o transmisiune video de noapte.

Zelenski a recunoscut, de asemenea, că războiul a devenit dificil de gestionat din punct de vedere emoțional. El a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete și rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său”.

„În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual și emoțional… nu avem o idee despre cât va dura, câte lovituri, pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se află la orizont„, a spus el.

Zelenski a continuat să ceară mai multe arme, spunând că atacurile neîncetate cu rachete au confirmat faptul că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina.

„Sistemele de apărare antiaeriană, sistemele moderne pe care le au partenerii noștri nu ar trebui să fie pe terenurile de antrenament sau în depozite, ci în Ucraina, unde sunt necesare acum, necesare mai mult decât oriunde în lume„, a spus el.