- Șase oameni au fost răniți, trei dintre ei au fost transportați la spital, după un nou atac cu drone asupra portului Ismail, miercuri dimineață.
- Autoritățile române au emis mesaj RO-Alert, la ora 00:54, și au îndemnat populația din opt localități din județul Tulcea să se adăpostească.
UPDATE
Parlamentul European a recunoscut ca dictatorul belarus Lukașenko este implicat în războiul împotriva Ucrainei împreună cu Putin și a cerut, de asemenea, Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare a acestuia.
Advertisment
UPDATE
România a protestat în fața Rusiei pentru căderea resturilor de drone, iar Ministerul român de Externe l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice ruse la București să protesteze după ce resturi de la o dronă rusă au căzut în apropierea graniței româno-ucrainene.
Miercuri s-a aflat că după o nouă lovitură rusă asupra infrastructurii portuare a Ucrainei din regiunea Odesa, resturi de la o dronă kamikaze rusească au căzut din nou pe teritoriul României.
Recomandări
„Ministerul de Externe protestează din nou cu fermitate împotriva încălcării unei încălcări a spațiului aerian românesc și condamnă cu fermitate atacurile în curs asupra populației ucrainene și a infrastructurii civile – precum și escaladarea iresponsabilă a situației din apropierea granițelor cu România de către Rusia”, se spune în declarație. a spus .al Ministerului de Externe al României pe rețeaua de socializare X.
Ministerul de Externe al României adaugă că este „în strânsă legătură cu aliații NATO” în ceea ce privește situația de la granița cu România. Marți s-a aflat că Ministerul Român al Apărării a ridicat două adăposturi de beton în apropierea graniței cu Ucraina. Miercuri dimineață, locuitorii mai multor orașe de graniță din România au primit mesaje text de la autorități prin care îi îndeamnă să se adăpostească.
UPDATE
Rusia produce acum de șapte ori mai multă muniție decât Occidentul, scrie The New York Times.
„Costurile de producție în Rusia sunt mult mai mici decât în Occident, parțial pentru că Moscova sacrifică siguranța și calitatea în încercarea sa de a face armele mai ieftine. De exemplu, producția unui obuz de artilerie de 155 mm costă o țară occidentală 5-6 mii de dolari, în timp ce producția unui obuz similar de 152 mm costă Rusia aproximativ 600 de dolari”, notează Kusti Salm, un înalt oficial al Ministerului Apărării Eston. .
Potrivit acestuia, Rusia produce două milioane de muniție pe an, în același timp cheltuind zece milioane de obuze de artilerie pe front.
UPDATE
Ministerul Apărării anunță, într-un comunicat de presă, că fragmentele identificate în apropiere de localitatea Nufăru sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Elementele au fost găsite la aproximativ 1,5 kilometri Est de Nufăru, iar ele au fost ridicate și vor fi analizate și expertizate tehnic.
„Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”, scrie în comunicat.
UPDATE
In urma sedintei de astazi cu ministrul Apararii, Angel Tilvar avem următoarele informații, confrom MApN.
Altitudinea mică la care evoluează dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi. România are radare de ultimă generație, care văd la distanțe foarte mari și au performanțe înalte. Avem peste 100 de radare. Încercăm ca, prin măsurile pe care le luăm, să coborâm cât mai jos posibil altitudinea la care putem vedea țintele aeriene.
În atacul din seara precedentă au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea. Ucraina a transmis că a doborât 22. În spațiul nostru aerian nu au fost zboruri neautorizate sau violări ale spațiului aerian. În ceea ce privește cele două drone, vom ști în urma expertizei felul în care fragmentele au ajuns pe teritoriul național.
Concluzii preliminare drone: Primele două drone nu au explodat și nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de dronă, nici la fața locului. Nu au fost găsite nici alte elemente de natură nucleară, biologică, chimică. Nu sunt elemente care să trimită la ideea că a fost un atac intenționat asupra României. Niciuna dintre dronele de la care au provenit aceste fragmente ( inclusiv a treia găsită astăzi) nu a fost identificată și urmărită de sistemele noastre radar, în spațiul nostru aerian.
Set de măsuri: Am crescut numărul de militari care au misiuni în această zonă pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi. Avem pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori cercetăm la fața locului posibile fragmente de drone. Instalare de mai multe puncte de observație și senzori tereștri. Dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene. Creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.
Continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice. Am construit adăpoturi la Plauru. Putem să construim și în alte locații dacă vom fi solicitați de comitetele județene pentru situații de urgență, așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 sptembrie 2023.
Relația cu partenerii: Suntem în contact permanent cu Aliații, pe care îi informăm despre evoluția situației în timp real. Ne informăm reciproc cu partea ucraineană. F16 vor sosi în curând.
Sprijinul SUA este foarte important pentru că va suplimenta capacitățile cu care se pot executa misiuni de poliție aeriană pentru securizarea spațiului aerian.
UPDATE
Elementele celei de a treia drone au fost găsite la peste 25 km de granita. Este pentru prima dată când o dronă, posibil rusească, să intre atât de mult pe teritoriul României.
UPDATE
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.
Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.
UPDATE
MApN a confirmat că au existat apeluri la 112 privind posibile bucăți de dronă căzute în Tulcea, noaptea trecută, după atacul rusesc asupra porturilor din Ismail.
Purtătorul de cuvânt al MApN spune că grupuri de drone rusești au fost detectate în timp ce se îndreptau spre porturile ucrainene, după miezul nopții. „Ministerul a notificat IGSU cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în vecinătatea infrastructurilor, cu potențialul de a fi afectate de riscuri”, a transmis MApN.
UPDATE
Premierul Marcel Ciolacu a comentat incidentele de la graniţa României cu Ucraina. Nu ne atacă nimeni, oameni buni, o luăm razna cu toţii, a fost mesajul prim-ministrului român.
„Riscul este foarte mic, dar noi trebuie să acţionăm, noi trebuie să ne pregătim să protejăm populaţia”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.
„Nu ne atacă nimeni, oameni buni, o luăm razna cu toţii (…) au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă lovită de armata ucraineană (…) Trebuie să liniştim oamenii”, a transmis premierul.
Marcel Ciolacu a mai spus că adăposturile montate în Tulcea nu arată bine, dar îi pot proteja pe localnici, scrie Mediafax.
UPDATE
„Sunt șpate raniti, șase la Reni si unul la Ismail În total, șapte civili au fost răniți în urma atacului cu drone rusești în raionul Izmail. Șase persoane în Reni și una în Izmail”, a scris Kiper pe Telegram. „Doi bărbați din Reni sunt în stare gravă, în secția de terapie intensivă, astăzi vor fi transportați la Odesa.”
ȘTIREA INIȚIALĂ
Șase oameni au fost răniți, trei dintre ei au fost transportați la spital, după un nou atac cu drone asupra portului Ismail, miercuri dimineață.
Autoritățile române au emis mesaj RO-Alert, la ora 00:54, și au îndemnat populația din opt localități din județul Tulcea să se adăpostească.
Mesajul RO-Alert: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 min.”
Gvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a scris pe Telegram că „mai mult e grupuri de drone de atac au fost dirijate către districtul Ismail. Au fost constatate daune asupra infrastructurii portuare și a altor obiective civile”. În cursul nopții, guvernatorul a făcut apel la populație să rămână la adăpost, până la anularea alertei de raid aerian.
Citește și
- Ce învață copilul tău în plus la privat? Simona Dana Dobrin: „Diferența constă în abordarea pe care o avem noi ca dascăli”
- Oficialii vor măsuri drastice împotriva consumului de droguri în școli. Ariana Dudună: „Testarea antidrog nu reduce consumul de droguri”
- Prețul chiriilor din Europa a explodat. Mara Merca: „Cu condiții foarte proaste, departe de centru plătești 300 de euro pe lună în Paris”