• 57% dintre tinerii între 18 și 35 de ani preferă să trăiască în democrație.
  • 42% din tineri ar susține un regim militar la conducerea țării lor.
  • Peste 35% din tineri ar accepta ca țara să fie condusă de un lider neales.

Poate n-au studiat prea bine istoria. Din ce în ce mai mulți tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani nu țin prea mult la democrație. Sunt 57% care preferă democrația, iar 42% ar susține un regim militar. Din categoria de peste 56 de ani, 71% sunt pentru democrație și doar 20% ar accepta să fie condusă țara de armată.

Un studiu făcut de Open Society Foundation în 30 de țări arată că mai mult de 35% din tineri cred că un lider puternic, care nu este ales de popor sau validat de parlament este un mod bun de a conduce o țară. Cu toate astea, între 85 și 95% dintre tineri vor să fie respectate drepturile omului și cred că este greșit ca guvernele să violeze drepturile individuale pe baza aspectului, al religiei sau a orientărilor sexuale sau de gen.

Mai mult de jumătate dintre repondenți simt că țara lor se îndreaptă în direcția greșită și unul din cinci este îngrijorat de sărăcie și excluziune, de schimbările climatice și de corupție. La modul general, 86% dintre oameni vor să trăiască într-un stat democratic, sunt conștienți că lucrurile de care au nevoie: școli, spitale, protecția mediului sau reducerea infracționalității pot fi mai bine gestionate într-o astfel de formă de guvernământ.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA

„Eu cred că treaba asta cu regimul militar e o reminiscență de pe vremea lui Rumbo, când eram foarte mici. Atunci când ești respondent la un asemenea sondaj, important e să înțelegi ce Dumnezeu înseamnă democrația că dacă nu înțelegi ce înseamnă democrația sau dacă nu înțelegi ce a însemnat totalitarismul că, până la urmă, am avut un regim militar că era condus de securitate, structură militară și un dictator care făcea ce voia cu armata, poliția și cu toată lumea. Dacă ai doar niște amintiri sau povestiri din comunism, s-ar putea să tânjești după acel regim”, a explicat avocatul Adrian Cuculis la Aleph News.

Democrația și drepturile nu își ating potențialul. Capacitatea liderilor de a obține rezultate la nivel național ridică semne de întrebare într-un moment în care unul din doi respondenți (49%) și-a făcut griji pentru a pune mâncare pe masă.

Violența politică este o teamă palpabilă. Cincizeci și opt la sută – și majorități în 22 din cele 30 de țări intervievate – sunt îngrijorate de faptul că tulburările politice din țările lor ar putea duce la violențe în următorul an. În Statele Unite, această cifră ajunge la 67%.

Citește și