• Cel puțin 40 de lideri din Europa sunt la Granada, în Spania.
  • Volodimir Zelenski invocă sprijinul Europei pentru oprirea lui Vladimir Putin.
  • Peste 9.000 de efective protejează summitul de la Granada, iar planul ar fi ca noi state să fie primite în blocul european până în 2030.

Summitul european de la Granada este concentrat pe un viitor lărgit al Uniunii, iar unul dintre liderii prezenți, în Spania, este președintele ucrainean Volodimir Zelenski care a insistat pe unitatea Europei în fața agresorului de la Kremlin, scrie Reuters.

Se discută viitorul Uniunii Europene care isi doreste sa includa noi state in spatiul comun. Se mai vorbeste și despre o uniune de până la 36 de țări cu Ucraina, Moldova, Georgia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia, Serbia și Kosovo. O astfel de extindere presupune si un efort mare din partea Uniunii, iar acordurile nu au fost finalizate.

Evenimentul este insa unul de anvergura istorica. Premierul spaniol Pedro Sánchez a primit peste 40 de lideri ai țărilor europene. Evenimentul are loc în cadrul unor măsuri de securitate extreme, cu un dispozitiv format din peste 9.000 de oameni și cu rachete sol-aer desfășurate în jurul zonei. Unul din motive este prezenta preseintelui ucrainean, Zelenski, care a invocat ajutorul Europei pentru oprirea lui Putin, despre care spune ca are un plan de a continua agresiunile asupra Europei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană

Spania raspunde cel mai clar pentru ca va livra Ucrainei alte șase lansatoare de rachete antiaeriene Hawk de nivel mediu (până la 40 de kilometri) pentru a-și proteja infrastructura și noul coridor de export de cereale.

Iar din partea altor lideri europenei este asteptat un mesaj clar de sustinere. Reuniunea de la Granada le oferă liderilor precum președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Rishi Sunak șansa de a-și reafirma angajamentul față de Ucraina după turbulențele politice din SUA. iar Europa a ridicat întrebări cu privire la continuarea sprijinului.

Probleme exista si în Europa după ce fostul prim-ministru slovak Robert Fico a câștigat alegerile în Slovacia weekendul trecut, angajându-se să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei. Pe lista cu ţări care doresc să intre în UE sunt Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo şi Georgia.

Citește și: