• Președintele rus își delimitează zonele maritime de „interes național” într-un scurt discurs rostit cu ocazia Zilei Marinei în orașul rus Sankt Petersburg.
  • Putin dorește ca flota sa navală să fie în pe primul loc, iar expansiunea NATO tot mai aproape de granițele Rusiei o vede ca pe principala amenințare la adresa securității sale.
  • „Am marcat în mod deschis granițele și zonele de interes național al Rusiei, atât economice, cât și strategice, care sunt vitale”, a declarat el într-un scurt discurs cu ocazia Zilei Marinei în orașul rus Sankt Petersburg.

Președintele rus Vladimir Putin a trasat duminică noi linii roșii pentru Occident în Mările Neagră, Baltică și Arctică prin aprobarea unei noi doctrine navale și anunțul că marina rusă va primi în următoarele luni noile rachete de croazieră hipersonice Tsirkon, care „nu au analogii în lume” și depășesc de până la nouă ori viteza sunetului, având o rază de acțiune practic nelimitată. Putin a anunțat deja în 2018 un program de reînarmare cu armament hipersonic.

„Am marcat în mod deschis granițele și zonele de interes național al Rusiei, atât economice, cât și strategice, care sunt vitale”, a declarat el într-un scurt discurs cu ocazia Zilei Marinei în orașul rus Sankt Petersburg.

„Principalele sunt zona noastră arctică, apele Mării Negre, ale Mării Okhotsk și ale Mării Bering, Marea Baltică și Strâmtorile Kurile. Le vom apăra cu fermitate și prin toate mijloacele”, a subliniat el.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

„Flota îndeplinește cu succes și cu onoare misiuni strategice la granițele țării noastre și oriunde în ocean. Aceasta este îmbunătățită în mod constant. Zona în care va servi nava echipată cu rachete hipersonice Tsirkon va fi stabilită în funcție de interesele în asigurarea securității Rusiei”, a subliniat el.

Noua doctrină pune negru pe alb ambiția Moscovei de a fi o „mare putere maritimă” și identifică atât „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii”, cât și expansiunea NATO tot mai aproape de granițele Rusiei ca fiind principala amenințare la adresa securității sale. De asemenea, se evidențiază Oceanul Arctic ca fiind o zonă de o importanță deosebită. De ani de zile, SUA acuză Kremlinul că încearcă să militarizeze această zonă.

Documentul de 55 de pagini va permite Moscovei să își extindă potențialul naval prin eficientizarea mobilizării activelor marinei, inclusiv a navelor civile și a echipajelor acestora, precum și a utilizării infrastructurii maritime în timp de război. Rusia are aproape 40.000 de kilometri de coastă.