• O Biblie veche de 1.100 de ani se vinde cu 38 de milioane de dolari.
  • Manuscrisul a fost vândut miercuri, la New York, pentru 38 de milioane de dolari.
  • Scrierea va ajunge în Israel.

Codex Sassoon, un volum scris de mână, copertat în piele, care conține o Biblie ebraică aproape completă, a fost achiziționat de Alfred H. Moses, fost ambasador al Statelor Unite în România, scrie Al Jazeera.

Moses a cumpărat scriitura antică în numele Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, unde se va alătura colecției, a precizat casa de licitații Sotheby’s într-un comunicat. Manuscrisul a fost expus la Muzeu în luna martie, ca parte a unui turneu mondial înainte de licitație.

Sharon Liberman Mintz, o specialistă, a declarat că prețul de 38 de milioane de dolari, care include și onorariul casei de licitații, „reflectă puterea, influența și semnificația profundă a Bibliei ebraice, care este un pilon indispensabil al umanității”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Este unul dintre cele mai mari prețuri pentru un manuscris scos la licitație. În 2021, o copie rară a Constituției SUA a fost vândută pentru 43 de milioane de dolari. Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci s-a vândut pentru 31 de milioane de dolari în 1994, adică aproximativ 60 de milioane de dolari în dolari de astăzi.

Mintz a declarat că este „absolut încântată de rezultatul monumental de astăzi și de faptul că Codex Sassoon se va întoarce în curând în Israel, expus pentru a fi văzut de toată lumea”. Se crede că Codex Sassoon a fost realizat între anii 880 și 960.

Citește și