• Tinerii petrec zilnic între 6 și 8 ore pe rețelele de social media.
  • JAMA: tinerii care stau mai mult de 3 ore/zi pe net au risc crescut de probleme mentale.
  • Dependența de social media are efect similar jocurilor de noroc sau consumului de droguri.

Tu cât poți să stai fără telefon? Dă sau nu dependență social media? Adicția de social media pare să fie o realitate, mai ales în rândul tinerilor, fapt ilustrat de cel mai recent proces împotriva Meta. Compania lui Zuckerberg este acuzată că a implementat anumite tactici pentru a-i face pe tineri să folosească serviciile sale de social media în mod compulsiv. Cum se maifestă dependența? Cum ne „dezintoxicăm” de social media și cum ne afectează?

„Este pentru prima oară în cazul speciei umane când există acest tip de simulare care are efecte și la nivel neuronal. Concret, creierul nostru se schimbă și reacționează în funcție de simulările pe care i le dăm, iar una din cele mai mari dependențe este cea de mass-media, de social media. Este acea recompensă imediată pe care considerăm că ne-o oferă în momentul în care deschidem telefonul și tragem cu degetul de imagine, văzând ce fac alții, rezonând cu ce fac alții sau nu”, a explicat Irina Gruia, psiholog, la Aleph News.

Adicția de social media se manifestă pe, aproape, aceleași linii ca cea de jocuri de noroc – doar că în loc de anticiparea unei îmbogățiri imediate, utilizatorilor de social media li se promite un câștig, sub forma unui flux de informații adaptate interesului și plăcerilor fiecăruia. În plus, această răsplată este oferită în mod aleatoriu, astfel oamenii sunt încurajați să petreacă cât mai mult timp pe platforme.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și: