• Modelele climatice sugerează o revenire la condițiile El Nino la sfârșitul verii boreale.
  • Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți opt ani înregistrați la nivel mondial.
  • Friederike Otto, lector senior la Institutul Grantham de la Imperial College London, a declarat că temperaturile alimentate de El Nino ar putea agrava efectele schimbărilor climatice.

Lumea ar putea depăși un nou record de temperaturi medii în 2023 sau 2024, alimentat de schimbările climatice și de revenirea anticipată a fenomenului meteorologic El Nino, spun oamenii de știință din domeniul climei, informează Reuters.

Modelele climatice sugerează că, după trei ani de fenomen meteorologic La Nina în Oceanul Pacific, care, în general, scade ușor temperaturile globale, lumea va experimenta o revenire a fenomenului El Nino, omologul mai cald, în cursul acestui an.În timpul El Nino, vânturile care suflă spre vest de-a lungul ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafața oceanului.

El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se știe încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil decât să nu se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul UE.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Modelele climatice sugerează o revenire la condițiile El Nino la sfârșitul verii boreale și posibilitatea ca un El Nino puternic să se dezvolte spre sfârșitul anului, a spus Buontempo. cel mai cald an înregistrat până acum în lume a fost 2016, care a coincis cu un El Nino puternic – deși schimbările climatice au alimentat temperaturile extreme chiar și în anii în care nu a existat acest fenomen.

Ultimii opt ani au înregistrat cele mai mari temperaturi la nivel mondial – reflectând tendința de încălzire pe termen lung determinată de emisiile de gaze cu efect de seră. Friederike Otto, lector senior la Institutul Grantham de la Imperial College London, a declarat că temperaturile alimentate de El Nino ar putea agrava efectele schimbărilor climatice cu care se confruntă deja țările, inclusiv valurile de căldură severe, seceta și incendiile de pădure.

Citește și