- O nouă analiză a datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că au existat creșteri dramatice ale cancerelor colorectale la copii între 1999 și 2020.
- Nu este clar de ce cresc cazurile de cancer colorectal la persoanele tinere.
- Cercetătorii au descoperit că rata cancerelor colorectale a crescut cu 500% la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Cercetările au arătat că numărul de cazuri de cancer colorectal crește mai des la adulții mai tineri. Acum, datele arată că numărul cazurilor este în creștere și la copii, scrie Yahoo Life.
Advertisment
O nouă analiză a datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că au existat creșteri dramatice ale cancerelor colorectale la copii între 1999 și 2020. Cercetătorii au descoperit că rata cancerelor colorectale a crescut cu 500% la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani în această perioadă, cu 333% la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și cu 185% la adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani.
Este important de subliniat că numărul total al acestor cazuri este scăzut. De exemplu, în 2020, doar 0,6 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani la 100.000 de copii au fost diagnosticați cu cancer colorectal, comparativ cu 0,1 la 100.000 în 1999. La adolescenți, numărul a crescut de la 0,3 la 1,3 la 100.000, iar la adulții tineri, cazurile au crescut de la 0,7 la 2 la 100.000.
Recomandări
Cu toate acestea, medicii spun că aceste creșteri merită atenție. „Aceste constatări sunt cu siguranță alarmante”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Tiago Biachi, medic oncolog în cadrul Departamentului de Oncologie Gastrointestinală de la Moffitt Cancer Center.
De ce sunt în creștere aceste cazuri?
Nu este clar de ce cresc cazurile de cancer colorectal la persoanele tinere. Cu toate acestea, Biachi spune că există câteva lucruri de care trebuie să ținem cont.
„Este bine cunoscut faptul că procesul de apariție a unui cancer colorectal «neereditat» necesită timp, iar intervalul obișnuit dintre un polip și cancer este de cinci până la 10 ani”, spune Biachi. „Asta înseamnă că acești copii care au dezvoltat cancer colorectal au fost probabil expuși la factori de risc încă de la o vârstă foarte fragedă”.
Dr. Jacqueline Casillas, hematolog/oncolog pediatru și director medical al Jonathan Jaques Children’s Cancer Institute de la MemorialCare Miller Children’s & Women’s Hospital Long Beach, spune pentru Yahoo Life că factorii legați de stilul de viață pot juca un rol, inclusiv faptul că suferă de obezitate, au o dietă bogată în alimente procesate, au un stil de viață sedentar și iau antibiotice care modifică microbiomul intestinal al unui copil. „Există ceva [care se întâmplă] în perioada prenatală? Pur și simplu nu știm”, spune ea. „Va trebui să urmărim această tendință”.
Dar Dr. Jeffrey Hyams, un gastroenterolog pediatru de la Connecticut Children’s Medical Center, spune pentru Yahoo Life că acest lucru este încă incredibil de rar. „Practic medicina de 40 de ani și am văzut un singur caz de cancer colorectal la un adolescent”, spune el. „Am văzut zero cazuri la persoane care nu aveau niciun factor de risc predispozant pentru acesta”.
La ce simptome trebuie să fie atenți părinții?
Studiul a constatat că acestea au fost cele mai frecvente simptome pe care le-au avut pacienții cu cancer colorectal:
- Modificări ale obiceiurilor intestinale, fie cu constipație, fie cu diaree.
- Dureri abdominale.
- Sângerare rectală.
- Semne de anemie prin deficit de fier.
Citește și
- București conduce topul în România pentru motorizare
- Olaf Scholz condamnă atacurile asupra politicienilor
- Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor
Partenerii noștri