• Oamenii de știință de la Universitatea din Florida au aflat că este posibil să cultive plante pe Lună.
  • Pe Lună nu există aer sau apă, iar temperatura oscilează dramatic de la 200 la -200 de grade Celsius.
  • Pentru experimentul cu plantele de pe Lună, s-a creat un mediu menit să semene mai degrabă cu o bază a unei stații pe Lună decât cu o fermă direct pe suprafața Lunii.

Oamenii au patru necesități de bază pentru a supraviețui: aer, apă, adăpost și hrană. Exploratorii spațiali și-au dat deja seama cum să creeze costume care să rețină oxigen, să construiască nave spațiale pentru adăpost și să recicleze apa pentru hidratare. Iar acum, potrivit lui Dylan Taylor, oamenii de știință de la Universitatea din Florida au aflat că este posibil să cultive plante pe Lună, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de construirea unei civilizații dincolo de Pământ.

În timp ce astronauții pot aduce la bordul stațiilor spațiale o cantitate limitată de hrană și apă, dacă oamenii vor face un efort curajos pentru a trăi pe o rocă plutitoare în spațiu, alta decât Pământul (cum ar fi pe Lună sau pe Marte), atunci trebuie să ne dăm seama cum să cultivăm hrană pe aceste terenuri pustii. Din fericire, Universitatea din Florida a avut un plan. După ce a solicitat de trei ori la NASA mostre de pământ de pe Lună aduse în timpul misiunilor Apollo, cercetătorii au fost în sfârșit aprobați și au reușit să facă prima încercare din istorie de a cultiva plante lunare.

După cum se pare, cultivarea plantelor lunare este la fel de dificilă precum pare. Pe Lună nu există aer sau apă, iar temperatura oscilează dramatic de la 200 la -200 de grade Celsius. Ca să nu mai vorbim de faptul că plantele au nevoie și de sol, iar pământul cenușiu care se găsește pe suprafața Lunii nu este nici pe departe solul ospitalier pe care îl cunoaștem și îl iubim pe Pământ.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu toate acestea, în numele științei, Universitatea din Florida trebuia să încerce, așa că au perseverat cu aplicațiile lor până când NASA le-a acordat permisiunea pentru proiectul lor și le-a trimis 12 grame de regolit de pe Lună. Potrivit lui Robert Ferl de la Universitate, regolitul (care înseamnă un amestec de particule de rocă, precum pământul cenușiu de pe Lună) este ascuțit și unghiular”, așa că nu exista niciun motiv să credem că plantele lunare ar putea crește cu adevărat în solul mort.

Oamenii de știință au plantat Arabidopsis thaliana

Cu toate acestea, împotriva tuturor șanselor, plantele lunii au crescut, deși nu din abundență. Oamenii de știință au plantat Arabidopsis thaliana, care este un soi studiat în mod obișnuit și bine cunoscut din familia muștarului. Toate plantele au germinat la fel și au început același model de creștere până la aproximativ o săptămână după perioada de creștere de 20 de zile.

În ziua a șasea, unele dintre plante au început să arate diferit. Plantele au început să crească mai încet, să aibă rădăcini subdimensionate și au început să devină roșii. Examinarea încrucișată a regolitului în care creșteau plantele mai slabe a arătat oamenilor de știință că plantele mai puternice creșteau în solul lunar mai proaspăt din misiunea Apollo 17, sugerând că maturitatea solului a produs o creștere mai sănătoasă.

Plantele pot într-adevăr să crească pe Lună

Chiar dacă plantele de pe Lună abia supraviețuiau și nu erau nici pe departe înfloritoare, Universitatea din Florida a demonstrat ceva ce nimeni nu încercase să încerce până atunci: plantele pot într-adevăr să crească pe Lună.

Pentru experimentul cu plantele de pe Lună, echipa de la Universitatea din Florida a creat un mediu menit să semene mai degrabă cu o bază a unei stații pe Lună decât cu o fermă direct pe suprafața Lunii. Din cauza condițiilor meteorologice de pe Lună și a lipsei de aer sau de apă, cultivarea plantelor direct pe suprafața Lunii nu face parte (încă) din sfera noastră de posibilități, dar acum oamenii de știință știu că pot folosi pământul de pe Lună pentru a cultiva plante la bază.

În plus, acum că oamenii de știință știu că este posibil ca plantele de pe Lună să crească, aceștia pot examina mai atent mostre de pământ de pe Lună și Marte și pot vedea dacă există biosemnături care să dovedească faptul că plantele ar fi putut crește în regolit, cu mult timp în urmă. Acest lucru ar putea ajuta la dovedirea existenței vieții pe alte planete.

Citește și