• Stilurile de gândire, cum ar fi procesarea intuitivă și analitică a informațiilor, au fost identificate ca factori predictivi în susceptibilitatea la teoriile conspirației.
  • Studiile arată că un stil de gândire intuitiv nu este direct legat de inteligență.
  • Studiile indică faptul că expunerea la credințele conspirației poate crește susceptibilitatea individului la acestea.

În ultimele două decenii, și în special în ultimii cinci ani, a existat un interes științific tot mai mare pentru teoriile conspirației și oamenii care cred în ele, conform The Conversation. Deși, unii pot crede că credința în astfel de povești este legată de nivelul de inteligență, cercetările încep să arate că modul în care gândesc oamenii ar putea fi mai important.

Oamenii de știință sunt de acord că a avea o măsură de scepticism cu privire la relatările oficiale ale evenimentelor este sănătos și important, dar teoretizarea conspirației poate duce la consecințe periculoase pentru individ și pentru societate. Există un număr în creștere de cercetări care se străduiesc să afle ce fel de oameni sunt mai susceptibili la teoretizarea conspirației.

Gândirea critică

Cercetările arată că stilul de gândire poate fi predictiv pentru susceptibilitatea la teoriile conspirației. Teoria procesării duale a stilului cognitiv sugerează că avem două căi pe care le putem folosi pentru a procesa informația.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Un traseu este ruta rapidă, intuitivă, care se bazează mai mult pe experiențele personale și sentimentele instincte. Cealaltă cale este o cale mai lentă, mai analitică, care se bazează în schimb pe procesarea elaborată și detaliată a informațiilor.

Gândirea critică este o abilitate valoroasă, în special în cadrul educației, și s-a dovedit că protejează susceptibilitatea la convingerile conspirației. Probabil că acest lucru se datorează faptului că acest stil de gândire oferă oamenilor timp să identifice inconsecvențele în teorii și să caute resurse suplimentare pentru a verifica informațiile.

Stilul de gândire nu este același lucru cu inteligența

Un studiu de meta-analiză din 2021 indică faptul că un stil de gândire intuitiv nu are legătură cu inteligența. Deci, chiar și oamenii cu adevărat inteligenți ar putea fi susceptibili la convingerile conspirației dacă sunt mai înclinați să revină la stiluri de gândire mai rapide și intuitive.

Cercetările arată că credința în teoriile conspirației este prezisă de părtiniri cognitive care provin din dependența de comenzi mentale rapide atunci când se procesează informații. În primul rând, convingerile conspirației par a fi prezise de credința greșită că evenimentele mari trebuie să aibă consecințe mari.

Acest lucru este cunoscut în psihologie ca părtinire de proporționalitate. Este greu de acceptat că evenimentele care au astfel de consecințe de schimbare a lumii (de exemplu, moartea unui președinte sau focarul de COVID-19) pot fi cauzate într-adevăr de cauze relativ „mici” (de exemplu, un om înarmat sau un virus). Acesta este modul în care stilurile de gândire bazate pe sentimente și intuiție pot determina oamenii să susțină teoriile conspirației.

S-a demonstrat în mod constant că expunerea la convingerile conspirației crește susceptibilitatea oamenilor față de acestea, chiar dacă nu își dau seama că au avut o schimbare în credință.

Citește și: