• Cu nava spațială Smart Lander for Investigating Moon (Slim), Japonia a devenit doar a cincea țară care reușește o aterizare ușoară pe Lună.
  • Nava spațială a funcționat cu ajutorul bateriei timp de câteva ore înainte ca autoritățile să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice.
  • Tehnologia de aterizare ar putea permite explorarea în viitor a polilor lunari colțuroși.

Sonda japoneză de aselenizare și-a reluat operațiunile după ce a fost închisă timp de o săptămână din cauza unei probleme de alimentare cu energie electrică. Agenția japoneză de explorare aerospațială a declarat că a restabilit contactul cu modulul de aterizare duminică seara, indicând că defecțiunea a fost remediată, scrie BBC.

Celulele sale solare funcționează din nou, după ce o schimbare a condițiilor de iluminare i-a permis să capteze lumina soarelui, a precizat agenția. Acesta nu a putut genera energie atunci când a aterizat pe 20 ianuarie, deoarece celulele solare erau îndreptate în direcția opusă soarelui.

Cu nava spațială Smart Lander for Investigating Moon (Slim), Japonia a devenit doar a cincea țară care reușește o aterizare ușoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India. Nava spațială a funcționat cu ajutorul bateriei timp de câteva ore înainte ca autoritățile să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice atunci când unghiul luminii solare se va schimba.

Recomandări

SCOTUS ÎL CONDAMNĂ PE TRUMP
A ÎNVĂȚAT TOT
ÎN POIANA CU SCANDAL
DONAȚII PENTRU TRUMP
ZICMAN ARE IQ DE 160

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Jaxa a împărtășit o fotografie realizată de Slim a unei roci din apropiere pe care a poreclit-o „pudel de jucărie”. Modulul de aterizare va analiza compoziția rocilor în căutarea unor indicii despre originea Lunii, a precizat Jaxa.

Slim a aterizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli, la mai puțin de 55 m de ținta sa într-un crater. Jaxa a descris-o drept o „aterizare precisă fără precedent”.

Tehnologia de aterizare ar putea permite explorarea în viitor a polilor lunari colțuroși, văzuți ca potențiale surse de combustibil, apă și oxigen, a precizat agenția. Misiunea Slim a venit după mai multe încercări anterioare ale Japoniei care au eșuat, inclusiv una a start-up-ului iSpace, care a văzut prăbușirea modulului său de aterizare pe Lună atunci când computerul de bord a devenit confuz cu privire la altitudinea la care se afla deasupra Lunii.

Jaxa nu a putut spune imediat până când Slim va opera pe Lună. Aceasta a declarat anterior că landerul nu a fost proiectat să supraviețuiască unei nopți lunare. O noapte lunară, adică atunci când suprafața Lunii nu este expusă la soare, durează aproximativ 14 zile. Din punct de vedere statistic, s-a dovedit a fi foarte greu de aterizat pe Lună. Doar aproximativ jumătate din toate încercările au reușit.

Citește și