• Cocuus, un startup tehnologic de ultimă oră, cu sediul într-o zonă industrială de la periferia Pamplonei
  • Și-a anunțat prezența în urmă cu trei ani, când iubitorii de carne din Pamplona au fost păcăliți prin imprimarea 3D a unei fripturi.
  • „Suntem un grup de fizicieni, matematicieni geometrici, geek, iubitori de Star Trek și Star Wars care s-au apucat să cerceteze mâncarea”, spune Larumbe.

Cocuus, un startup tehnologic de ultimă oră, cu sediul într-o zonă industrială de la periferia Pamplonei, îmbrățișează clișeele sectorului său, scrie The Guardian. La fel o fac și turiștii beți care se încredințează vesel sorții, coarnelor și copitelor în timpul alergării de tauri din orașul spaniol, festival care are loc în fiecare iulie.

Indiciile despre ceea ce îl diferențiază se găsesc pe farfuriile pline de ceea ce par a fi stridii, ton, foie gras, slănină, nuggets, friptură și carne de porc. Niciuna nu este exact ceea ce pare. Deși friptura și carnea de porc conțin într-adevăr carne, ele, ca și celelalte feluri de mâncare, sunt rodul unor ani de cercetare asupra „mâncărurilor mimetice” care au culminat cu o explozie rapidă de imprimare 3D.

Lansat în urmă cu șase ani de Patxi Larumbe și Daniel Rico, Cocuus este într-o căutare puternică și perturbatoare de a fuziona știința, tehnologia și nutriția. Și-a anunțat prezența în urmă cu trei ani, când perechea a decis să-i păcălească pe iubitorii de carne din Pamplona, prin imprimarea 3D a unei fripturi și postând-o pe rețelele de socializare.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Știam că, dacă vom tipări ceva, trebuia să fie ceva care să enerveze oamenii”, spune Larumbe, care a lăsat un loc de muncă de 100.000 de euro pe an în materiale de construcții pentru a se dedica startup-ului.„Știam că tipărirea unei fripturi va enerva mulți oameni în Spania – și mai ales din nordul Spaniei. Așa că am tipărit friptura și am pus-o pe Facebook, Twitter și LinkedIn. Am primit 700.000 de răspunsuri. Cei mai mulți dintre ei erau oameni care ne spuneau să ne bagăm undeva acea friptură. A fost o nebunie și am fost absolut încântați.”

Mai bine zis, a atras atenția companiei americane de alimente Cargill, care este acum unul dintre principalii investitori ai lui Cocuus. În ultimii ani, firma spaniolă – care este, de asemenea, specializată în formulele și utilajele din spatele alimentelor tipărite – a proiectat și realizat imprimante cu mai multe doze care pot crea alimente care imită gustul și textura unei cărni sau a unui pește. Hardware-ul său poate producă, de asemenea, mâncăruri care stimulează apetitul persoanelor care au dificultăți la înghițire, pictând piureuri turnate pentru a le face să arate ca o farfurie de pui și chipsuri.

O mare parte din inspirație a venit de la mașinile de transport care transportau echipajul USS Enterprise între navele lor și suprafețele planetei. Potrivit lui Larumbe, friptura de pe rețelele de socializare a fost rezultatul jocului cu ideea de a teleporta o friptură prin transformarea celulelor sale în date. După ce au efectuat raze X și scanări în secțiune transversală ale unei fripturi adevărate, au identificat locațiile celulelor care alcătuiau carnea, grăsimea și oasele, le-au transformat în date și apoi le-au introdus într-o imprimantă.

„Suntem un grup de fizicieni, matematicieni geometrici, geek, iubitori de Star Trek și Star Wars care s-au apucat să cerceteze mâncarea”, spune Larumbe. „Toate companiile alimentare cercetează lucrurile într-un mod foarte similar – cu nutriționiști și tehnologi alimentari – și ajung la concluzii foarte asemănătoare cu ceea ce există deja. Dacă puneți o grămadă de brutari împreună pentru a crea o prăjitură nouă, ei vor veni cu ceva foarte asemănător cu ceea ce există deja și ceea ce noi cunoaștem ca tort.”

Dar dacă puneți un fizician împreună cu un nutriționist, un producător de mașini, un brutar și un comediant, adaugă el, „veți obține un tip de prăjitură mult mai nou”.

În timp ce bacon-ul și foie gras de la Cocuus sunt făcute dintr-o pastă groasă de legume, friptura conține carne de vită adevărată (din cele 50 kg de carne ce sunt aruncate) sau carne transformată în hrană pentru pisici. Grăsimea este făcută dintr-un amestec de legume, ceea ce o face mult mai mică în grăsimi saturate decât cea reală.

Cocuus și partenerul său Foody’s au vândut 80.000 de bucăți de foie gras fără carne și 200.000 de bucăți de bacon vegan fără colesterol de când produsele au apărut pe rafturile magazinelor Carrefour în septembrie anul trecut. De asemenea, Cocuus are capacitatea de producție la fabrica sa din orașul Tudela pentru a produce 1.000 de tone de slănină și 3.000 de tone de foie gras pe an.

„Suntem prima companie din lume care a reușit să facă acest lucru la scară industrială, mai degrabă decât experimentală”, spune Larumbe.

„În al doilea rând, imitația noastră este totală – asta nu a existat până acum. Aveai lucruri pentru vegetarieni, dar erau rele. În al treilea rând, avem oameni de știință aici care vin cu formule și tehnologii care sunt radical diferite. Toate acestea înseamnă că suntem cea mai avansată companie din lume în acest domeniu și una care lucrează cu cele mai mari companii alimentare internaționale.”

Făcând slănină fără caren de porc și „văzând o grămadă de idioți care imprimă fripturi 3D” asta ar putea să nu atragă fermierii din Navarra, admite Larumbe. Dar el spune că mulți vin atunci când învață mai multe despre companie și înțeleg că ar putea obține mai mulți bani pentru vacile lor datorită noii tehnologii care îmbrățișează părțile care ar fi fost aruncate sau date în mod tradițional pisicilor.

Petreceți o oră sau două în compania lui și aveți impresia că Larumbe nu este chiar așa deranjat de ceea ce cred alții. „Omenirea avansează datorită oamenilor care nu sunt de acord cu lucrurile”, spune el. „Dacă tu și cu mine suntem de acord, nu există niciun progres.”

Citește și