De ce au pornit cinci fete într-o călătorie de 5.000 de kilometri cu skateboardul prin Europa: „Este foarte riscant”

May 5, 2022, HONG KONG, CHINA: People playing bmx and skateboard at H.A.N.D.S. Sports ground at Tuen Mun.05MAY22 SCMP/K. Y. Cheng (Credit Image: © K. Y. Cheng/South China Morning Post via ZUMA Press Wire)

Pe nimic altceva decât pe o ,,scândură de lemn cu patru roți”, un grup de fete parcurge drumurile de munte cu o viteză amețitoare, fiind mereu atente la pietre, curbe și traficul care vine din sens opus.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru ar putea părea mai puțin relaxant – chiar terifiant. Dar pentru Anna Pixner, coborârea cu skateboardul la viteză evocă un sentiment diferit: libertatea.

Austriaca Pixner merge pe beton așa cum surferii merg pe valuri de șase ani. Când a început să concureze, se remarca în mulțimile de sute de bărbați ca fiind una dintre cele câteva zeci de femei. Jurnaliștii și spectatorii încă se grăbesc să sublinieze faptul că ea este o excepție de la normă în lumea dominată de bărbați a skateboardingului downhill, dar Pixner s-a săturat de astfel de comentarii, scrie CNN.

,,Nu este o diferență atât de mare, cu excepția faptului că noi, din păcate, am început puțin mai târziu, pentru că cred că ne lipsea inspirația… dacă nu există modele de urmat, dacă nu ai văzut niciodată o femeie făcând asta, este mai greu să-ți vină ideea de a face asta” , explică ea pentru CNN Sport, adăugând că, multă vreme, habar nu a avut că acest sport există.

,,Când am început să concurez, mi-am dat seama că există mult mai multe femei care practică același sport, dar era foarte greu să auzi despre ele sau să le vezi, pentru că nu există media în acest sens” , adaugă sportiva de 26 de ani.

Acest lucru este pe cale să se schimbe: Călătoria lui Pixner este surprinsă într-un nou film, ,,Woolf Women” , care documentează călătoria din 2019 pe care ea și alte patru tinere au întreprins-o, care le-a dus pe o distanță de 5.700 de kilometri de la Londra, via Innsbruck, Austria, până la vechea mănăstire Sumela din munții Pontici din Turcia. Femeile se îmbarcă într-un fel de pelerinaj, ajutând-o pe colega Jenny Schauerte să se împace cu moartea subită a tatălui ei.

FOTO – CNN

Documentarul urmărește grupul – germanul Schauerte, belgianul Jasmijn Hanegraef, olandeza Lisa Peters și columbianca Alejandra Gutierrez – în timp ce traversează punctele de trecere a frontierei și traseele muntoase dure și negociază pericolele omniprezente ale sportului lor.

,,Este foarte riscant. Este foarte tehnic.” , spune regizorul Marchella De Angelis la CNN Sport despre filmul creat cu un ,,micro-buget” și asamblat din clipuri filmate cu telefoane mobile, un Go-Pro și o cameră Sony ieftină.

Confruntarea cu punctele cele mai slabe

Una dintre temele centrale ale filmului este sănătatea mintală, explorând atât lupta lui Schauerte pentru a procesa moartea subită a tatălui ei, cât și recuperarea după un accident devastator, în urma căruia a avut nevoie de mai multe operații la picior și aproape a fost nevoită să se îndepărteze de acest sport pentru totdeauna.

Pixner a declarat pentru CNN Sport că ea consideră că skateboardingul este ,,un instrument foarte bun pentru a ajuta cu tot felul de probleme mentale. În ceea ce mă privește, am experimentat și eu, pentru că eram extrem de anxioasă, ca într-un fel de anxietate socială, iar skateboardingul mi-a deschis absolut toată mintea. În momentele foarte grele, te confrunți cu punctele tale cele mai slabe. Când te dai cu placa trebuie să-ți depășești limitele tot timpul, altfel nu te perfecționezi și nu te distrezi”, spune Pixner.

,,Cred că există o parte în acest sport care se simte ca un leac, poate fi și pur și simplu adrenalina care îți dă endorfine și te face să te simți fericit în acel moment. Îi ajută pe oamenii cu depresie pentru că… pur și simplu îți aduce corpul într-o stare atât de prezentă.

Dacă mergi cu o asemenea viteză, nu ai timp să te gândești la nimic altceva și, în acel moment, ești prezent pe deplin la ceea ce urmează pe drum. „

De Angelis spune că a fost atrasă de povestea femeilor pentru că nici acum nu sunt la fel de frecvente poveștile de aventură cu protagoniste feminine ca cele cu bărbați.

,,Există foarte puține relatări de aventură feminine, de regulă, bărbații tind să fie cei care merg acolo în haită. În calitate de femei, învățăm încet-încet cum să facem acest lucru: îl îmbrățișăm din ce în ce mai mult”, adaugă ea.

,,Nu există doar acest sprijin fizic unul pentru celălalt pentru a se asigura că sunt în siguranță. Există acest sprijin emoțional, un fel de sprijin spiritual unul pentru celălalt, ceea ce cred că este destul de neobișnuit. „

De la periferie la mainstream

Cândva un sport aflat cu fermitate la marginea societății, skateboardingul devine din ce în ce mai răspândit, iar în 2021 a devenit un eveniment olimpic pentru prima dată în istoria Jocurilor.

Pixner este unul dintre oamenii care speră că skateboardingul de coborâre va face parte în curând din lista Jocurilor.

,,Este un sport foarte bun pentru spectatori, deoarece este un fel de Formula 1 – într-un fel, ne întrecem unii cu alții” , explică ea, adăugând că skaterii folosesc strategii similare cu cele ale piloților de mașini.

Citește și

Elon Musk a anunțat că, până la sfârşitul anului, vrea să implanteze primul cip în creierul unui om

Arnold Schwarzenegger spune că ar câștiga „clar” cursa pentru funcția de președinte al SUA. De ce nu poate candida

VIDEO. Momentul în care doi frați se reîntâlnesc cu lacrimi în ochi după catastrofa cu ambarcațiunea din Grecia

Exit mobile version