Oxford: „Munca remote afectează inovația”

Munca remote afectează inovația, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford și cea din Pittsburgh. Experții au analizat peste 4 milioane de cereri de brevet din întreaga lume pentru a descoperi cine a avut un istoric mai bun în inovații.

Concluzia? Echipele care au lucrat împreună au avut cu 22% mai multe șanse să producă brevete inovatoare, decât cele distanțate de sute de kilometri.

Pandemie versus Prezent

„Știm cu toții că munca remote a fost generalizată ca practică de nevoie, nu neapărat de voie. Ea până în acel moment fiind o variantă excepție. Aveam voie să lucrăm de acasă o dată pe lună. Acum, însă, munca remote devine o condiție. Devine ceva ce foarte mulți candidați, mai ales din domeniile tehnice, IT, preferă ca opțiune de lucrat.

Iată, conform studiilor și realităților pe care le putem vedea în ultimii ani, nu doar inovația este afectată, ci și învățarea continuă. Gândiți-vă că în momentul în care îți schimbi jobul sau chiar dacă vrei să rămâi la același job, tot ai nevoie de actualizare și învățare. Mai țineți minte varianta aceea în care furi meserie? De la seniori, de la colegi din alte departamente? A dispărut cu totul pentru că remote nu poți să furi meserie.

Din păcate, este afectată atât inovația, pentru că procesul creativ funcționează în echipă iar cu niște poze mici pe un ecran este mai greu, dar și tot ceea ce ține de învățare, coeziune și tot ceea ce ține de loialitate, de apartenența la o echipă. Toate acestea dispar.

Soluția ar fi un echilibru. În momentele în care e nevoie de o echipă să nu se lucreze remote. Este foarte dificil de reglementat acest lucru, este dificil și de impus. Companiile pot decide că de mâine toată lumea vine la birou full-time sau două zile pe săptămână, dar acest lucru vine cu nemulțumiri și complicații”, a declarat Oana Botolan, expert HR, la Aleph News.

Citește și

Exit mobile version