• De la declanșarea războiului Israel-Hamas, atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie s-au intensificat
  • Rebelii Houthi sunt instruiți de către gruparea Hezbollah încă din 2014.
  • Houthi controlează cea mai mare parte a Yemenului.

Atacurile cu drone și rachete asupra navelor de marfă din Marea Roșie au determinat multe din cele mai mari companii de transport maritim din lume să anunțe că vor evita zona. Atacurile au fost realizate de către Houthi, un grup rebel susținut de Iran care controlează o mare parte a Yemenului, scrie BBC.

De ce au atacat Houthi navele din Marea Roșie?

Atacurile au început după începerea războiul Israel-Hamas la 7 octombrie. Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au spus că vor viza orice navă care călătorește spre Israel. Nu este clar dacă toate navele atacate se îndreptau de fapt spre Israel.

În noiembrie, au confiscat ceea ce au spus că este o navă de marfă israeliană. De atunci, au  atacat mai multe nave comerciale cu drone și rachete balistice. Ca răspuns, SUA au lansat o operațiune navală internațională pentru a proteja navele. S-au alăturat țări precum Marea Britanie, Canada, Franța, Bahrain, Norvegia și Spania.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Companiile mari de transport maritim, inclusiv Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd și compania petrolieră BP, au spus că deturnează navele de la Marea Roșie. Washingtonul a acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

Cine sunt rebelii Houthi?

Houthi sunt un grup armat dintr-o sub-sectă a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidi. Ei își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi. Grupul a fost format în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau drept corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

Președintele Saleh, susținut de armata Arabiei Saudite, a încercat să-i elimine pe rebelii Houthi în 2003, dar Houthi i-au respins pe amândoi. Rebelii Houthi duc un război civil din 2014 împotriva Guvernului din Yemen. Guvernul a fost susținut împotriva Houthi de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până la începutul anului 2022, războiul a provocat arpoximativ 377.000 de morți și a strămutat patru milioane de oameni, potrivit ONU. Houthi declară că fac parte din „Axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și Occidentului mai larg – împreună cu Hamas și Hezbollah.

Cine îi sprijină pe rebelii Houthi?

Rebelii Houthi se modelează după grupul armat șiit din Liban, Hezbollah. Hezbollah le oferă expertiză și instruire militară extinsă încă din 2014 , potrivit Institutului de Cercetare din SUA, Centrul de Combatere a Terorismului. De asemenea, Houthii consideră Iranul drept un aliat, deoarece Arabia Saudită este inamicul lor comun. Iranul este suspectat că a furnizat arme rebelilor Houthi, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene sunt esențiale pentru a le permite să ținteze nave.

„Știm că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Adrienne Watson. „Acest lucru este în concordanță cu sprijinul material pe termen lung al Iranului și cu încurajarea acțiunilor destabilizatoare ale Houthiilor în regiune”. Iranul neagă implicarea în atacurile houthiilor din Marea Roșie.

SUA și Arabia Saudită spun că Iranul a furnizat rachete balistice pe care houthiții le-au tras asupra capitalei saudite, Riad, în 2017, dar care au fost doborâte. Arabia Saudită a acuzat, de asemenea, Iranul că a furnizat rachete de croazieră și drone pe care Houthi le-au folosit pentru a ataca instalațiile petroliere saudite în 2019. Furnizarea acestor arme ar încălca embargoul ONU asupra armelor. Iranul a negat că ar fi făcut acest lucru.

Houthi a tras zeci de mii de rahete cu rază scurtă de acțiune în Arabia Saudită și au atacat de asemenea ținte din Emiratele Arabe Unite. Houthi a tras rachete balistice și drone către Israel de la începutul războiului din Gaza.

Cât din teritoriul Yemenului controlează Houthi?

Guvernul oficial al Yemenului este Consiliul de Conducere Prezidențial, căruia Președintele Abdrabbuh Mansour Hadi i-a transferat puterile în aprilie 2022. Cu toate acestea, Guvernul are sediul în capitala Arabia Saudită, Riad, după ce Hadi a fugit acolo în 2015.

Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zone sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii Houthi controlează coasta Mării Roșii. Grupul colectează taxe și, de asemenea, tipărește bani. Consiliul de Securitate al ONU a spus că până în 2010 Houthi aveau între 100.000 și 120.000 de adepți, formați din trupe armate și susținători neînarmați.

Ce înseamnă atacurile din Marea Roșie pentru comerțul global?

Lanțurile globale de aprovizionare s-ar putea confrunta cu perturbări severe, ca urmare a deturării călătoriilor de la Marea Roșie a celor mai mari companii de transport maritim din lume.

Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale din ultimele săptămâni au determinat multe firme să decidă să evite una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.

Grupul Houthi și-a declarat sprijinul pentru Hamas și a spus că vizează navele care călătoresc spre Israel, deși nu este clar dacă toate navele care au fost atacate se îndreptau de fapt către Israel.

Citește și