Summitul NATO de la Vilnius, ziua 1: Ucraina va intra în NATO când va îndeplini condițiile, Alianța o va sprijini pentru reformele necesare

UPDATE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs la summit-ul NATO. Zelenski spune că „NATO va oferi Ucrainei securitate și Ucraina va face ca NATO să fie mai puternică”.

„Astăzi am pornit cu încredere în partenerii noștri, cu încredere într-o alianță NATO puternică. În NATO, care nu ezită, nu pierde timpul și nu se uită înapoi la niciun agresor”, a mai precizat președintele ucrainean.

UPDATE

Intrarea Ucrainei în NATO în timpul ostilităților ar însemna un război între Statele Unite și Federația Rusă , acest lucru nu se va întâmpla sub conducerea Biden, transmite Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE

Spania suplimentează prezenţa militară în România şi Slovacia. Decizia face parte din strategia de apărare și descurajare a Rusiei, susținută de NATO cu 300 de mii de efective capabile de reacție rapidă.

UPDATE. Victor Negrescu, europarlamentar, a vorbit la Aleph News despre mizele pe care le are România la summit-ul NATO și despre aderarea Ucrainei la Alianță

Victor Negrescu: Vorbim de extinderea prezenței militare în zonă, pe flancul estic, cu o creștere a prezenței militare și în România, se vorbește despre o extindere a prezenței militare non-permanentă la noi în țară, ceea ce este un lucru pozitiv. Sunt discuții, România va avea de câștigat în urma acestui summit. România s-a angajat la un sprijin suplimentar pentru Ucraina, ceea ce este un lucru pozitiv, împreună cu partenerii săi, vorbim de acel centru de sprijin pentru piloții ucraineni, care va fi de ajutor și pentru piloții din România și nu în ultimul rând, vorbim despre industria de apărare, aici sunt eforturi complementare cu ceea ce facem noi. Am fost și eu în Parlamentul European.

UPDATE. Vlad Botoș: România are puterea strategică să ajute Republica Moldova

 Vlad Botoș, europarlamentar, a vorbit la Aleph News despre bugetul pentru Apărare și obiectivele României cu privire la securitatea pentru Republica Moldova, în contextul summit-ului NATO.

Vlad Botoș: Da. Republica Moldova din păcate nu are capacitatea de a se apăra singură în fața marelui rus. Cred că trebuie să oferim garanții Republicii Moldova. România are puterea strategică să ajute Republica Moldova. Datorită curajului armatei ucrainene și a puterii lor de luptă în ultimul an și jumătate, rușii n-au reușit să facă un culoar terestru până în Transnistria, ceea ce probabil și-au dorit în primele săptămâni și luni ale invaziei din februarie 2022 și sigur că noi, România, o țară care ar trebui să fie foarte importantă politic, militar, strategic în această zonă a Europei trebuie să-și aloce acest merit.

UPDATE. Secretarul General al NATO: Ucraina va deveni membră a NATO în viitor.

„Ucraina va deveni membră a NATO în viitor, procesul de intrare a țării în alianță se va trece de la două etape la o singură etapă”, a spus Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă de la summit-ul de la Vilnius.

UPDATE. Nicu Ștefănuță: Putin a retras garanțiile de teritorialitate și de suveranitate ale Moldovei. Moldova trebuie păzită

„Moldova are o armată foarte mică, de 6.000 de oameni, în total că se mobilizează și polițiștii au 40.000 în toată țara. Ați văzut și incidentele de la aeroportul Chișinău, care arată că situația poate deveni instabilă destul de ușor, în februarie când Putin a retras garanțiile de teritorialitate și de suveranitate ale Moldovei. Deci da, Moldova trebuie păzită. A doua garanție pe care  putem avea este garanția militară, la summit se vorbește de 300.000 de militari NATO în regiune, cu planuri regionale, cu mai multe țări care să aibă soldați în regiuni. Eu cred că este un lucru bun. Și ceea este la Kogălniceanu este bine, prezența militară ne păzește de ceva mult mai rău, de o invazie, de un atac întâmplător, de un accident. Este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat României, faptul că suntem în această alianță, cea mai bună alianță din lume”, a spus Nicu Ștefănuță, europarlamentar, la Aleph News.

UPDATE. Claudiu Degeratu: Amenințarea Rusiei va continua cu sau fără intrarea Ucrainei în Alianță. Însă primirea Ucrainei în Alianță înseamnă un plus pentru securitatea NATO

Claudiu Degeratu: Apartenența la Alianță ar schimba configurația strategică și structura defensivă a NATO. Trebuie să observăm că de la începutul războiului, NATO recunoaște că acest război și rezistența armatei ucrainene înseamnă de fapt stabilitate și protecția UE. Această candidatură este perfect justificată, pentru că vedem că Ucraina poate să aibă un rol în descurajarea și apărarea împotriva Federației Ruse. Trebuie să înțelegem că Alianța are o dilemă de rezolvat, aceea de a-și dori securitatea și apărarea prin adăugarea unui spațiu strategic imens prin primirea Ucrainei sau să se antagonizeze și mai mult cu Federația Rusă care în momentul în care Alianța renunță la Ucraina, Moscova va iniția a treia fază de agresiune împotriva Ucrainei, aproape că ar semăna cu un fel de invitație de a continua această agresiune. În același timp, trebuie să dăm un semnal Federației Ruse că această invazie nu este acceptată ca o situație de factor de către Alianță. Amenințarea Rusiei va continua cu sau fără intrarea Ucrainei în Alianță. Însă, primirea Ucrainei în Alianță înseamnă un plus pentru securitatea NATO.

UPDATE. Klaus Iohannis: „Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale”

„Summitul care începe astăzi, la Vilnius, este nu doar unul de implementare a deciziilor adoptate anul trecut, la Madrid, ci reprezintă și un moment al deciziilor importante și al premierelor în postura Aliată și în relația NATO cu partenerii”, a spus Klaus Iohannis, arătând că, „în ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest Summit are mize importante, care țin de prioritățile noastre de politică externă și de securitate”.

Președintele României a arătat că „obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere”.

„Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a mai spus președintele.

UPDATE. Zelenski: „Este absurd” dacă Ucrainei nu i se oferă aderarea la NATO

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a spus că ar fi „absurd” dacă Ucraina nu ar fi invitată să devină membru NATO și că incertitudinea cu privire la apartenența sa a fost o motivație pentru Rusia să „și continue teroarea”.

Zelenski a postat pe Twitter: „Apreciem aliații noștri. Apreciem securitatea noastră comună și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius pentru că este vorba de respecr, dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite cuvinte fără Ucraina și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei”.

„Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a Alianței. Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în negocierile cu Rusia și pentru Rusia, aceasta înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea este slăbiciune și voi discuta deschis despre asta la summit”, a mai spus președintele ucrainean.

UPDATE. Rishi Sunak: „Locul de drept al Ucrainei este în NATO”

Rishi Sunak a spus că speră că va exista „progres demonstrabil” către eventuala aderare a Ucrainei la NATO la summitul liderilor de două zile, dar nu a dat niciun calendar sau un set de condiții pe care ar trebui să le îndeplinească țara înainte de a deveni membru.

Prim-ministrul a spus că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”, în timp ce a zburat marți la summitul din capitala lituaniană Vilnius, dar că discuții suplimentare despre modul în care Kievul ar putea ajunge la aderarea vor avea loc între lideri la summitul anual.

UPDATE. Macron anunță că Franța va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Franța va începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, ceea ce va permite forțelor Kievului să se apere, a declarat marți președintele Emmanuel Macron.

„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi profund, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să-și apere teritoriul”, relatează Reuters, el a declarat presei la sosirea la un summit NATO din Lituania. El a refuzat să dea mai multe detalii despre câte sau tipurile de rachete.

UPDATE. Biden: „Un centimetru din teritoriul NATO înseamnă că suntem cu toții la bord împreună împotriva oricui violează acel spațiu”

„În zilele următoare, vom discuta, de asemenea, o serie de probleme: cum să consolidăm flancul estic al NATO și cum să modernizăm capacitățile de apărare și descurajare ale NATO și o vom face într-un loc în care aceste eforturi contează cu adevărat”, a spus el, adăugând că grupul intenționează să discute și despre „sprijinul pentru Ucraina”.

„Vom discuta, de asemenea, despre sprijinul nostru pentru poporul Ucrainei și vreau să vă mulțumesc pentru parteneriat, în timp ce ne asumăm această provocare împreună. Așa că aștept cu nerăbdare conversația noastră de astăzi și să rămân cu voi în continuare. Toți oamenii din Lituania susțin, dintr-un motiv simplu, valorile comune și același set de valori. Despre asta este NATO, despre asta este alianța transatlantică .”

„Noi luăm – NATO ia – toți luăm articolul 5 la propriu. Un centimetru de teritoriul NATO înseamnă că suntem cu toții – toți la bord împreună împotriva oricui violează acel spațiu. Vom apăra fiecare centimetru din ea”, a spus el.

UPDATE. Joe Biden speră să-i asigure pe restul membrilor NATO că Washingtonul este un partener de încredere pentru Ucraina

Biden speră să asigure restul alianței că Washingtonul este un partener de încredere în războiul Ucrainei împotriva Rusiei – chiar dacă politicienii din SUA rămân divizați în privința sprijinului continuu al SUA pentru Kiev.

Președintele SUA s-a angajat să sprijine Ucraina, dar se va opri înainte de a ratifica intrarea acesteia în alianță în acest moment din cauza temerilor că NATO ar putea fi atrasă în războiul cu Rusia.

UPDATE. Gari Kasparov îi cere lui Joe Biden să aibă un mesaj ferm pentru Ucraina

Gari Kasparov i-a dat mat lui Joe Biden, înaintea Summitului de la Vilnius. Îi cere să vină cu un mesaj clar de susținere a Ucrainei, doar gândurile bune și rugăciunile nu o ajută, în condițiile în care, în fiecare zi, mor oameni nevinovați.

Revolta lui Prigojin a demontat mitul că Rusia domnului Putin este stabilă și că va răspunde cu o forță copleșitoare dacă este amenințat. Structura mafiotă a lui Putin este fragilă, s-a văzut din cât de repede a făcut concesii atunci când i-a fost pusă în pericol puterea. Domnul Putin este îngrozit de escaladare”, scrie Kasparov.

UPDATE. Jens Stoltenberg: „Ucraina a parcurs un drum lung. Ucraina este mult mai aproape de NATO”

„Ucraina a parcurs un drum lung de când am luat decizia în 2008 că următorul pas ar fi un Plan de acțiune pentru aderare. Ucraina este mult mai aproape de NATO, așa că cred că a sosit momentul să reflectăm acest lucru în deciziile NATO”, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunând că membrii alianței ar trebui să fie de acord să înlăture cerința unui Plan de acțiune pentru aderare pentru Ucraina pentru a deveni membru în viitor.

„Toate la un loc, inclusiv că vom face clar că Ucraina va deveni membră, vom elimina Planul de acțiune pentru aderare… va trimite un mesaj foarte puternic și pozitiv de la NATO Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

UPDATE. Ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó: Ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO este „doar o problemă tehnică”

Ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO este „doar o problemă tehnică” acum, iar guvernul sprijină cererea Suediei, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó într-o declarație de marți, în timp ce se îndrepta către summitul NATO de la Vilnius.

„Poziția noastră este clară: guvernul sprijină aderarea Stockholmului la Alianța Atlantică. Finalizarea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică”, a postat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto pe contul său de Facebook, înainte de a decola pentru summitul NATO de la Vilnius.

UPDATE. Consilier de Securitate al SUA: „Nu va exista un calendar pe masă!”

NATO va stabili o cale de reforme pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată adera în cele din urmă la alianță, dar fără a oferi un „calendar”, a declarat marți consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan.

Sullivan le vorbea reporterilor în timp ce negociatorii alianței formate din 31 de oameni finalizau un comunicat final pentru a sublinia calea Kievului către aderare. Va fi stabilită o „cale de reformă pentru Ucraina”, dar „nu pot să-i pun un calendar”, a spus Sullivan.

Separat de problema aderării, țările NATO discută măsuri concrete de securitate provizorii pe care să le ofere Ucrainei, dincolo de ajutorul actual.

Sullivan a spus că acest lucru va fi discutat în timpul unei întâlniri de miercuri dintre președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE. Declarațiile lui Joe Biden după ce a discutat cu Recep Erdogan

Președintele american Joe Biden, care urmează să se întâlnească cu Erdogan marți seară, a salutat angajamentul președintelui turc „de a transmite Protocolul de aderare al Suediei Marii Adunări Naționale a Turciei pentru ratificare rapidă”, conform CNN.

„Sunt pregătit să lucrez cu președintele Erdogan și Turcia pentru îmbunătățirea apărării și descurajării în zona euro-atlantică”, a declarat Biden într-o declarație luni.

Înalți oficiali americani au intensificat presiunea asupra omologilor lor de la Ankara în zilele premergătoare summitului NATO. Biden a vorbit cu Erdogan în timp ce zbura la bordul Air Force One Sunday.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit luni cu oficiali din Turcia și, respectiv, Suedia, în pregătirea summitului. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan de trei ori în decurs de cinci zile, inclusiv luni dimineață.

UPDATE. Declarația prim-ministrului suedez, Ulf Kristersson

„În această declarație, președintele Erdogan se angajează să procedeze la ratificarea aderării Suediei la NATO cât mai curând posibil. În declarație, noi, din partea suedeză, ne angajăm să continuăm să ne respectăm toate angajamentele asumate prin Memorandumul Trilateral de la Madrid, care știți cu toții bine. Vom stabili, de asemenea, un nou dialog bilateral de securitate, un fel de format, format de securitate, format de cooperare, numit Security Compact, ceea ce înseamnă pur și simplu că ne vom continua eforturile comune pentru combaterea crimei organizate și a terorismului.”

UPDATE. Zelenski susține că „Ucraina va fi în alianță”

„Ucraina va face parte din NATO”, a spus Zelenski în discursul său de seară de luni și se așteaptă să vadă un „algoritm” pentru calea Kievului către aderarea oficială.

„Încă lucrăm la formularea, adică la cuvintele specifice unei astfel de confirmări, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va fi în alianță. Și lucrăm pentru a face algoritmul pentru obținerea de membri cât mai clar și rapid posibil”, a spus Zelenski luni seara, în adresa sa video de noapte.

Zelenski a spus că summitul de la Vilnius trebuie să confirme că Ucraina este deja „de facto” membră a NATO, deoarece are armele sale și împărtășește valori cu alianța.

„Chiar dacă sunt exprimate poziții diferite, este totuși clar că Ucraina merită să fie în alianță”, a spus Zelenski. „Nu acum – există un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Și avem nevoie de acest semnal chiar acum.”

UPDATE. Președintele Turciei, Erdogan este de acord să susțină candidatura Suediei la NATO

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că președintele Erdogan a fost de acord să transmită candidatura Suediei către Parlamentul Turciei.

După discuții la Vilnius, Lituania, cu Erdogan și cu premierul suedez Ulf Kristersson, Stoltenberg a declarat că Turcia a fost de acord să meargă mai departe. Aderarea Suediei la NATO a fost blocată de anul trecut din cauza obiecțiilor Turciei.

„Sunt bucuros să anunț (…) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea” , a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

El a descris acest lucru ca fiind un pas istoric”, dar a subliniat că nu a putut fi dată o ,,dată clară” pentru momentul în care Suedia ar putea adera la alianța militară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

La Vilnius, cei 31 de aliați din NATO vor decide care va fi statutul Ucrainei în raport cu Alianța. Kievul așteaptă o invitație politică, președintele Volodimir Zelenski a spus de mai multe ori că nu se așteaptă ca țara sa să poată adera înainte de finalul războiului. Dar în ajun se summit nu era luată o decizie în această privință, Statele Unite și Germania nu vor încă să facă acest pas. Volodimir Zelenski nu și-a anunțat oficial participarea, dar presa internațională scrie că va ajunge miercuri, în a doua zi a summitului, la Vilnius.

Toți ochii sunt și pe președintele Erdogan, care a mai găsit un motiv să se opună aderării Suediei la NATO, nu o va face până când Turcia nu va relua discuțiile de aderare la UE.

Consolidarea flancurilor Alianței este, de asemenea, pe agendă. Jens Stoltenberg spune că planurile de apărare la nivel regional vor fi susţinute cu 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilităţi majore în toate domeniile.

,,La summitul de la Vilnius, vom aplica noi măsuri majore pentru consolidarea descurajării militare şi a apărării, prin trei noi planuri de apărare regională, pentru a contracara două ameninţări principale la adresa Alianţei noastre: Rusia şi terorismul. Un plan va fi pentru zona de nord, la Atlantic şi în zona Arctică europeană. Un plan pentru centru, acoperind regiunea Baltică şi Europa Centrală. Şi un plan sudic, pentru Mediterană şi pentru Marea Neagră. Pentru a implementa aceste planuri, NATO plasează 300.000 de militari într-un nivel mai ridicat de alertă, inclusiv prin capabilităţi substanţiale la nivel aerian şi naval” , a declarat Stoltenberg înainte de summit.

Summitul de la Vilnius este cel mai important eveniment de politică externă pentru Lituania, de la aderarea la alianță, în 2004.

Spațiul aerian de deasupra capitalei va fi închis între 11 iulie 2023, ora 12:00 până în 12 iulie, ora 14:00 și nu vor fi posibile decolări sau aterizări pe aeroportul din Vilnius. Mai multe străzi din centrul capitalei lituaniene vor fi închise, în anumite zone traficul va fi doar pietonal.

40 de șefi de stat și 2.400 de participanți din 48 de delegații din țările NATO și partenere sunt așteptați la summit.

Citește și

Trei liste ascunse pe telefonul tău care arată tot ce știe Google despre tine. Cum le poți accesa

Câți ruși au murit în Ucraina? O nouă analiză arată ce informații ar putea ascunde Moscova

VIDEO. Drake, nevoit să își întrerupă concertul din cauza fanilor care aruncau cu sutiene: „Simt că sunt la serviciul de curățenie”

Exit mobile version