• Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că țara va îndeplini obiectivul de cheltuire a 2% din PIB pentru apărare conform NATO.
  • Scholz subliniază necesitatea începerii producției în masă a echipamentelor de apărare în Europa.
  • El adresează un apel către toți aliații europeni să sprijine mai mult Ucraina în contextul invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 23:00- Unesco spune că sunt necesare 7 miliarde de lire sterline pentru a relansa turismul în Ucraina

Ucraina va avea nevoie de 7 miliarde de lire sterline pe o perioadă de 10 ani pentru ca sectorul său turistic să se redreseze, a declarat marți agenția culturală a Națiunilor Unite, adăugând că războiul de doi ani a costat până acum țara peste 15 miliarde de lire sterline în venituri din turism.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a declanșat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, fără a se întrevedea vreun semn că războiul se va încheia.

„Pagubele continuă să crească, iar nevoile de redresare a sectorului continuă să crească”, a declarat reporterilor Krista Pikkat, director pentru cultură și situații de urgență la Unesco, adăugând că veniturile pierdute doar de capitala Kiev se ridică la 8 miliarde de lire sterline.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

Într-o evaluare înainte de aniversarea a doi ani de la începerea războiului, Unesco a estimat costul pagubelor aduse bunurilor culturale la aproximativ 2 miliarde de lire sterline, în creștere cu 40% față de 2023.

UPDATE ORA 22:00 – Senatul SUA aprobă un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel

Pachetul include un ajutor de 60,6 miliarde de dolari pentru Ucraina; un ajutor de 14,1 miliarde de dolari pentru Israel; 2,44 miliarde de dolari pentru Comandamentul Central al SUA pentru a face față cheltuielilor de luptă pentru conflictul din Marea Roșie; 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru Ucraina și palestinienii din Cisiordania și Gaza; și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali din Indo-Pacific în lupta împotriva Republicii Populare Chineze.

UPDATE ORA 21:00 – Elon Musk spune că SUA ar trebui să nu mai ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești

Elon Musk a cerut SUA să întrerupă furnizarea de arme către Ucraina, susținând că „nu există nicio șansă” ca Vladimir Putin să piardă războiul.

Patronul Tesla și SpaceX a făcut aceste remarci în timpul unei conversații cu senatorul republican Ron Johnson pe platforma de socializare Twitter/X în timpul nopții, în timpul discuțiilor cu senatorii JD Vance, Mike Lee și cu candidatul ratat la președinție Vivek Ramaswamy cu privire la legea de finanțare a Ucrainei.

Examinarea de către aceștia a sprijinului acordat de SUA Ucrainei vine în contextul în care Senatul condus de democrați a pregătit luni terenul pentru adoptarea finală a unui pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari privind soarta legislației în Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

Senatul a votat cu 66-33, depășind o marjă de 60 de voturi, pentru a înlătura ultimul obstacol procedural și a limita dezbaterile asupra măsurii la ultimele 30 de ore înainte de un vot de adoptare care ar putea avea loc miercuri.

UPDATE ORA 20:00 – Ucraina va fabrica mii de drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rusesc

Kievul intenționează să intensifice producția de drone cu rază lungă de acțiune care pot lovi ținte din Rusia, a declarat vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov.

Anul trecut, guvernul ucrainean a alocat aproximativ 2,5 milioane de dolari pentru start-up-urile din domeniul tehnologiei militare, iar anul acesta este planificată o creștere de zece ori a finanțării.

Industria ucraineană de producție de drone este formată în mare parte din companii private.

Zece companii produc drone capabile să ajungă la Moscova și Sankt-Petersburg, dintre care doar una este deținută de stat.

„Categoria dronelor kamikaze cu rază lungă de acțiune este în creștere, cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista… deloc”, a declarat dl Fedorov.

UPDATE ORA 19:00 -Rusia scoate din depozite mii de tancuri mai vechi din cauza pierderilor mari

Un important centru de cercetare afirmă că Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în invazia sa în Ucraina – același număr de tancuri pe care le avea active înainte de începerea războiului.

Cu toate acestea, are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară în depozite pentru ani de zile de înlocuiri.

„Moscova a fost capabilă să schimbe calitatea cu cantitatea… scoțând mii de tancuri mai vechi din depozite într-un ritm care poate, uneori, să fi ajuns la 90 de tancuri pe lună”, a declarat Institutul Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra, în raportul său anual privind echilibrul militar.

Aceasta înseamnă că Rusia ar putea „potențial să susțină încă aproximativ trei ani de pierderi grele și să refacă tancurile din stocuri, chiar dacă la un standard tehnic mai scăzut, indiferent de capacitatea sa de a produce echipamente noi”.

UPDATE ORA 18:00 -Este puțin probabil ca Ucraina să primească o invitație de aderare la summitul NATO

Ambasadorul SUA la NATO a declarat că nu se așteaptă ca alianța militară să adreseze Ucrainei o invitație de aderare la viitorul summit din iulie.

„În ceea ce privește summitul din această vară, nu mă aștept ca alianța să emită o invitație în acest moment”, a declarat Julianne Smith ca răspuns la o întrebare în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii.

Ucraina a precizat că dorește să se alăture alianței militare conduse de SUA, iar liderii NATO au declarat că Kievul va deveni membru în viitor.

UPDATE ORA 16:00 -Premierul estonian, pus pe lista celor căutați de Rusia

Poliția rusă i-a inclus pe premierul estonian Kaja Kallas, pe ministrul culturii din Lituania și pe membrii fostului parlament leton pe o listă de persoane căutate.

Acest lucru înseamnă că aceștia riscă să fie arestați dacă trec granița rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dna Kallas este căutată pentru „profanarea memoriei istorice”.

UPDATE ORA 14:55 – Senatul SUA adoptă o lege de 95 de miliarde de dolari pentru ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Parlamentarii au aprobat măsura cu un vot de 70-29, care a depășit pragul de 60 de voturi al camerei pentru adoptare, și au trimis legislația către Cameră. Douăzeci și doi de republicani s-au alăturat majorității democraților pentru a susține proiectul de lege.

Legislația include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său din Gaza și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din Asia-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea Chinei.

De asemenea, ar urma să ofere 9,15 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru civilii din Gaza și Cisiordania ocupată, Ucraina și alte zone de conflict din întreaga lume.

UPDATE ORA 14:48 – Rusia a folosit pentru prima data misilul experimental supersonic Zircon in Ucraina

Lovitura ar fi fost trasa pe 7 feb impotriva Kievului. Resturile au fost găsite și sunt acum analizate.

UPDATE ORA 13:45 – Moscova se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul „în următorul deceniu”, afirmă Estonia

Serviciul estonian de informații externe afirmă că există o amenințare tot mai mare la adresa țărilor din flancul estic al NATO.

UPDATE ORA 10:40 – Moscova cumpără Starlink „în țările arabe” pentru a-l folosi pe câmpul de luptă, potrivit Ucrainei

Serviciul deținut de Elon Musk a fost vital pentru comunicațiile Kievului pe câmpul de luptă, dar oficialii ucraineni spun că și forțele rusești se bazează din ce în ce mai mult pe el.

Starlink a declarat că nu face afaceri cu Rusia și nu operează pe teritoriul rusesc. Kremlinul a declarat că terminalele nu au fost certificate pentru a fi utilizate în Rusia și nici nu au fost furnizate oficial în Rusia și, prin urmare, nu pot fi utilizate.

UPDATE ORA 9:40 – Congresul SUA se repliază pe un proiect de lege privind ajutorul de stat

Parlamentarii din Senatul SUA au votat pentru a merge mai departe cu un proiect de lege care ar oferi un ajutor de 60 de miliarde de dolari (55,7 miliarde de euro) pentru Ucraina. Însă republicanii, care dețin majoritatea în Congres, au declarat că vor bloca în continuare proiectul de lege.

Între timp, o termocentrală din Dnipro a fost scoasă din funcțiune după loviturile de peste noapte ale forțelor rusești.

Știre inițială:

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că Europa trebuie să înceapă producția în masă a echipamentelor militare și a promis că Germania va îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut al țării pe apărare.

„Trebuie să renunțăm la fabricație în favoarea producției în masă a echipamentelor de apărare”, a declarat Scholz în timpul unei vizite pe șantierul unei viitoare fabrici a producătorului de arme Rheinmetall, potrivit Reuters.

Acest lucru vine la scurt timp după ce fostul șef de stat al SUA și candidat la președinție, Donald Trump, a declarat că nu ar proteja statele membre NATO de Rusia dacă acestea nu ar fi la zi cu plățile.

Scholz a subliniat că invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat dificultățile legate de producția de muniție în Europa și a cerut aliaților să-și intensifice asistența pentru Ucraina.

„Nu doar Statele Unite, ci toate țările europene trebuie să facă și mai mult pentru a susține Ucraina. Promisiunile făcute până acum nu sunt suficiente. Puterea Germaniei singură nu este suficientă”, a declarat el.

Citește și