• Ucraina și aliații plănuiesc un summit de pace fără Rusia. Se poartă discuţii şi cu China, India, Brazilia şi Arabia Saudită
  • Kievul are un sprijin european puternic pentru o întâlnire înaintea reuniunii NATO din iulie.
  • Președintele Biden și alți lideri de top din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord ar urma să fie invitați la această reuniune.

Ucraina și aliații săi plănuiesc un summit al liderilor globali care să excludă Rusia, cu scopul de a obține sprijin pentru condițiile impuse de Kiev pentru a pune capăt războiului, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și unor diplomați europeni, scrie WSJ.

Planurile pentru o adunare, deși sunt preliminare, beneficiază de un sprijin puternic din partea liderilor europeni, inclusiv a președintelui francez Emmanuel Macron, care fac presiuni pentru participarea țărilor care au trecut de partea Rusiei sau au refuzat să ia o poziție în privința războiului.

,,Avem nevoie de un plan unificat al lumii civilizate responsabile care dorește cu adevărat să trăiască în pace” , a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Yermak a declarat pentru WSJ că negocierile directe cu Rusia nu sunt posibile atâta timp cât trupele sale rămân în țară. Ucraina nu va face compromisuri în ceea ce privește integritatea sa teritorială, a spus el.

Oficialii europeni spun că împreună cu Kievul încearcă să reformuleze planul de pace al Ucrainei astfel încât să fie mai acceptabil pentru marile puteri mondiale, precum India, Brazilia, Arabia Saudită și China.

,,Procesul nu este posibil fără întreaga lume, inclusiv liderii din țările din partea de sud a lumii” , a declarat Yermak, care este principalul consilier al lui Zelenski.

În ultimele luni, Kievul a făcut un efort concertat pentru a se consolida relații cu țări precum China, Brazilia și India.

Planul de pace al lui Zelenski prevede restabilirea controlului Ucrainei asupra teritoriului său, întoarcerea prizonierilor de război și urmărirea penală a crimelor de război. Acesta propune, de asemenea, abordarea securității nucleare, despre care spune că este compromisă de ocuparea de către Rusia a unei centrale nucleare, și a securității alimentare, prin protejarea exporturilor de cereale, care sunt împiedicate de invazia Rusiei.

Președintele Biden și alți lideri de top din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord ar urma să fie invitați la această reuniune, care, speră diplomații occidentali, ar putea avea loc cu puțin timp înainte de summitul anual al NATO, care începe la 11 iulie. Această reuniune, care va avea loc la Vilnius, în Lituania, se va concentra asupra sprijinului militar pentru Ucraina și asupra viitoarei relații a Kievului cu organizația.

Nu a fost întocmită o listă clară a participanților, dar oficialii europeni s-au deplasat în ultimele săptămâni în capitalele principalelor puteri mondiale, încercând să atragă Brazilia, India, China și alte țări non-occidentale.

Un oficial implicat în discuții a declarat că speră că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și premierul indian Narendra Modi vor participa, dar că sunt sceptici în privința lui Xi.

Efortul occidental vine în contextul în care alte țări care au legături mult mai strânse cu Rusia au încercat să preia conducerea eforturilor diplomatice pentru a pune capăt conflictului. Atât Brazilia, cât și China au trimis emisari de pace la Moscova și în capitalele europene pentru discuții privind încheierea războiului. Niciuna dintre aceste țări nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și ambele au pledat pentru o încetare rapidă a focului, care ar lăsa Rusia să controleze porțiuni din Ucraina, pentru moment.

Reuniunea de pace ar încerca să readucă Ucraina și aliații săi în centrul acestei diplomații internaționale. Oficialii europeni urmăresc să se asigure că viitoarele discuții vor avea ca punct de referință diplomatic planul Kievului.

,,Fără ruși, dar toți ceilalți vor fi bineveniți” , a declarat un diplomat european de rang înalt despre planificarea summitului.

Organizarea conferinței înaintea reuniunii NATO ar trimite un semnal către restul lumii că, deși Europa și SUA vor continua să sprijine Ucraina cu arme, caută și soluții diplomatice la un conflict ale cărui repercusiuni economice au afectat o mare parte din țările în curs de dezvoltare. Țările occidentale au fost criticate de rivali, inclusiv China și Brazilia, pentru că au trimis arme în Ucraina, despre care aceste țări spun că alimentează conflictul.

Ideea conferinței a apărut inițial într-o conversație între Macron și Zelenski la Paris, în februarie, au declarat diplomații europeni, unde liderul francez l-a presat pe omologul său ucrainean să accepte că, în cele din urmă, va trebui să existe discuții de pace cu Kremlinul.

Macron a abordat această problemă cu Xi în timpul vizitei recente la Beijing. Ideea a fost, de asemenea, lansată la reuniunea din această lună a liderilor de la conferința Grupului celor șapte democrații avansate din Japonia, potrivit unor oficiali americani și ucraineni. Zelenski a participat, de asemenea, la această reuniune, la fel ca și liderii Indiei, Braziliei și Indoneziei.

Marți, Zelenski a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz. O declarație germană a precizat că cei doi lideri vor rămâne în contact strâns ,,în vederea mobilizării sprijinului global pentru o soluție de pace” .

Înalți oficiali ucraineni au declarat în repetate rânduri că vor continua lupta împotriva Rusiei dacă Moscova nu este pregătită să se angajeze în planul său de pace, care respinge o încetare temporară a focului și cere retragerea forțelor rusești înainte de începerea discuțiilor.

Rusia a declarat că este deschisă la discuții de pace, dar cu condiția ca Ucraina să recunoască efectiv teritoriile pe care le-a anexat. Oficialii americani au declarat recent că, în opinia lor, probabilitatea unei diplomații semnificative înainte de sfârșitul anului este redusă.

Citește și

Elizabeth Holmes a ajuns la închisoare. Le va despăgubi vreodată pe victime?

FOTO. NASA a lansat noi imagini spațiale uimitoare, combinând puterile vizuale ale James Webb și ale Observatorului Chandra

NATO va desfăşura trupe suplimentare în Kosovo pentru a reduce violenţa. Jens Stoltenberg: 700 de soldaţi vor fi trimişi în zilele următoare în regiune