• Maximul solar nu va mai fi în 2025 cum era preconizat, ci mult mai devreme în mijlocul anului 2024.
  • Risc crescut de furtuni geomagmetice ce ar putea perturba infrastructura electrica și telecomunicațiile de pe Pământ.
  • Se preconizează că va fi cel mai agresiv ciclu solar din ultimul secol.

Inițial, s-a prognozat că activitatea maximă a ciclului solar va începe în iulie 2025, însă acum experții cred că vârful ciclic al soarelui este mai probabil să aibă loc la mijlocul sau la sfârșitul anului 2024, scrie CNN.

Pe măsură ce soarele se apropie de vârful ciclului solar actual, steaua noastră devine din ce în ce mai activă. Iar acest vârf ar putea avea loc mai devreme decât se preconiza, potrivit oamenilor de știință.

La fiecare aproximativ 11 ani, soarele trece prin perioade de activitate solară scăzută sau ridicată, care este asociată cu cantitatea de pete solare de pe suprafața sa. Aceste regiuni întunecate, dintre care unele pot atinge dimensiunea Pământului sau chiar mai mari, sunt determinate de câmpurile magnetice puternice.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Actualul ciclu solar, cunoscut sub numele de ciclul solar 25, a fost plin de activitate, mai mult decât se aștepta. Oamenii de știință de la Centrul de Predicție Meteo-Spațială al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Boulder, Colorado, au urmărit deja mai multe pete solare decât cele numărate la vârful ciclului anterior.

Ce spun cercetătorii

„Nu există două cicluri solare la fel”, a declarat Mark Miesch, cercetător științific la Centrul de Predicție Meteo-Spațială. „Acest maxim solar este echivalentul meteorologic spațial al sezonului uraganelor. Este momentul în care vedem cele mai mari furtuni. Dar, spre deosebire de sezonul uraganelor, care durează câteva luni, maximul solar durează câțiva ani.”

Activitatea crescută a inclus, de asemenea, erupții solare puternice și ejecții de masă coronală, sau nori mari de gaz ionizat numiți plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a soarelui. Furtunile solare generate de soare pot afecta rețelele de energie electrică, GPS-ul și aviația, precum și sateliții de pe orbita joasă a Pământului. Aceste evenimente provoacă, de asemenea, pene de curent și chiar cresc riscurile pentru misiunile spațiale.

Un exemplu cunoscut a avut loc atunci când o serie de ejecții de masă coronală au erupt de pe Soare pe 29 ianuarie 2022, provocând încălzirea și extinderea atmosferei exterioare a Pământului. Această expansiune a făcut ca 38 dintre cei 49 de sateliți Starlink lansați de SpaceX să ardă.

Citește și: