• Copiii care dorm mult vor avea un vocabular mai sărac.
  • Organismul bebelușilor știe cum să-și gestioneze singur somnul.
  • După vârsta de 4 luni, copilul are nevoie de un program pentru că ceasul biologic se maturizează” spune somonolgul, Mona Ciurezu.

S-a demonstrat că bebelușii și copiii mici care dorm mult au o memorie mai proastă și un vocabular restrâns. Totuși, cercetătorii ne spun că reducerea somnului nu este o soluție, scrie Independent.

Copiii ar trebui să doarmă cât și când au nevoie. Dacă bebelușul doarme prea puțin sau prea mult nu reprezintă un pericol pentru că ei singuri știu de cât somn au nevoie.

Studiul a fost făcut de trei universitati – Oxford, Leeds si Warwick pe 463 de copii cu vârste între 8 luni și 3 ani în timpul izolării pandemice.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Pe lângă programul de somn, trebuie să avem grijă și de alimentația sugarilor

Un alt studiu arată că o diversificare a alimentației corectă poate preveni potențialele alergii. Între 4 și 6 luni ar trebui incluse și alimentele alergene ca bebelușul să aibă șanse mai mari să nu dezvolte alergii. Dar niciodată nu-l forțați să mănânce dacă vedeți că nu îi place sau îi este rău.

Mona Ciurezu, somnolog: Vorba românească este bună, copiii cresc în somn

„Vorba românească este bună, copiii cresc în somn. Copiii clar au nevoie să doarmă în timpul zilei. Ce nu este clarificat de studiu este analiza somnului total în 24 de ore. Și programul este important, să știm dacă pun copilul la somn din oră în oră, nu este bine pentru că ceasul lui biologic spune exact când are nevoie să doarmă.”

„Este un mit, copilul doarme când are nevoie, doar unii copii fac acest lucru. Alții sunt în temperamentul curios și știu când au nevoie. Deci nu este adevărat, copilul doarme cât are nevoie.”

„În timpul zilei, la copiii între 4 luni și 1 an și jumătate, aceștia au 2 somnuri de minim o oră. Nu este bine dacă după un ciclu acesta se trezește, dar nici să doarmă 3-4 ore.”

„Dacă vedem că copilul este cu ochii peste tot și nu poate să doarmă, putem să îi facem întuneric după 6 săptămâni, de la acea vârstă corpul lui face diferența dintre zi și noapte. După vârsta de 4 luni, copilul are nevoie de un program pentru că ceasul biologic se maturizează, iar corpul funcționează mai bine în cadrul acestui program.”

Citește și