• Oamenii de știință au afirmat că topirea permafrostului arctic ar putea elibera „virusurile zombie” și ar putea declanșa o pandemie globală catastrofală.
  • Pentru a înțelege mai bine riscurile asociate acestor viruși, un om de știință a reînviat unii dintre aceștia din probe prelevate din permafrostul siberian anul trecut.
  • „Există viruși acolo care au potențialul de a infecta oamenii și de a declanșa un nou focar de boală.”

Oamenii de știință ne avertizează despre pericolele prezentate de virușii îngropați sub calotele glaciare din Arctica și din alte locuri. Ei au declarat că topirea permafrostului arctic ar putea elibera „virusurile zombie” și ar putea declanșa o pandemie globală catastrofală, conform unui raport din NDTV World.

Amenințarea a crescut de când temperaturile în creștere, din cauza încălzirii globale, au început să topească gheața. Pentru a înțelege mai bine riscurile asociate acestor viruși, un om de știință a reînviat unii dintre aceștia din probe prelevate din permafrostul siberian, anul trecut. Acești viruși au petrecut mii de ani înghețați în pământ.

Geneticianul Jean-Michel Claverie de la Universitatea Aix-Marseille a spus: „În momentul de față, analizele amenințărilor pandemice se concentrează pe bolile care ar putea apărea în regiunile sudice și apoi să se răspândească spre nord. În schimb, s-a acordat puțină atenție unui focar care ar putea apărea în nordul îndepărtat și apoi să călătorească spre sud – și asta cred că este o neglijență. Există viruși acolo care au potențialul de a infecta oamenii și de a declanșa un nou focar de boală.”

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

În plus, savantul Marion Koopmans de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam a fost de acord și a adăugat: „Nu știm ce viruși zac acolo în permafrost, dar cred că există un risc real să existe unul capabil să declanșeze un focar de boală – să spunem, o formă străveche de poliomielita. Trebuie să presupunem că s-ar putea întâmpla așa ceva”.

Citește și